Adrian Hădean – Avem nevoie de bucătari buni.

”Să fii bucătar-vedetă ține de șansă mai mult decât de aptitudini și oricum ar fi, ține foarte puțin, pe când bucătar-bucătar poți fi o viață întreagă.”

 

RoChefs: Salutăm iniţiativa dvs privind înfiinţarea şcolii de bucătari. Suntem siguri că vestea era aşteptată de mulţi profesionişti şi faptul că vine din partea dvs nu este o surpriză pentru noi. Cum a fost primită această iniţiativă în mediul gastronomic?

Adrian Hădean: Mediul gastronomic nu mi-a comunicat impresiile sale. Pe de altă parte, mediul online a contribuit mult la distribuirea mesajului.

 

RoChefs: Proiectul dvs. are o puternică trăsătură socială – practic vreţi să învăţaţi tinerii să pescuiască, nu doar să le daţi un peşte pe care să îl mănânce astăzi. S-ar putea extinde acest concept la un nivel mai mare, pentru toată industria HORECA din România?

Adrian Hădean: Nu știu dacă s-ar putea, știu doar că ar fi un moment bun să începem. Avem nevoie de bucătari buni, de bucătari inteligenți.

 

RoChefs: Cum au fost începuturile carierei dvs în gastronomie? Ce v-aţi fi dorit să ştiţi atunci, înainte să păşiţi pe calea bucătăriei profesioniste?

Adrian Hădean: La 19 ani nu prea știi ce ai vrea să știi. Sau cel puțin așa era când aveam eu 19 ani. Aveam curiozitate, doream să știu orice. La fel e și acum.

 

RoChefs: O şcoală de bucătari este primul şi cel mai important pas al unui începător, pentru că la primele sesiuni de practică ar trebui să îşi dea seama dacă poate face sau nu această meserie. Cum va arăta şcoala lui Adi Hădean? Aveţi structurată o curricula?

Adrian Hădean: Sigur că avem. A fost structurată împreună cu profesorii de la USAMV Cluj și considerăm că e potrivită pentru un început de drum. Practica va fi făcută în restaurante pe care le cunosc și despre care știu sigur că le vor oferi studenților acestei școli o experiență bună.

 

RoChefs: Care consideraţi că sunt şansele de reuşită pentru un tânăr bucătar aflat la început de drum? Ce aşteptări ar trebui să aibă de la industria de restaurant?

Adrian Hădean: Ar trebui să se aștepte să fie muncit până la epuizare și dincolo de ea. Apoi să i se ceară să o ia de la capăt. Șansele de reușită sunt direct proporționale cu capacitatea de rezistență la efortul fizic și la cel psihic. Și trebuie să reziști ani și ani la rând. Dacă ai reușit prea repede, înseamnă că ți-ai setat pragul reușitei mult prea jos. Sau că ești extrem de bun, ceea ce-i rar.

 

RoChefs: Unde trebuie să înceapă educaţia unui bucătar? La şcoală? Într-o bucătărie de restaurant? Acasă?

Adrian Hădean: Cei șapte ani de acasă sunt importanți pentru viitorul adult, indiferent de ce profesie urmează să aleagă. Apoi e studiul individual care trebuie să întrețină orice pasiune și care e întreținut la rândul său de aceasta. Școala e importantă dacă reușește să te pregătească cu adevărat pentru munca în restaurant. Pe de altă parte, sunt oameni care fac școală după școală și tot nu-s pregătiți.

 

RoChefs: Consideraţi că interesul (dacă există) în rândul tinerilor pentru această meserie a început să crească şi datorită show-urilor culinare?

Adrian Hădean: Sunt convins că da, însă lipsa de luciditate a multora duce la un fenomen care nu-i neapărat de dorit: foarte mulți își doresc să ajungă bucătari-vedetă sau doar vedete, nu bucătari. Să fii bucătar-vedetă ține de șansă mai mult decât de aptitudini și oricum ar fi, ține foarte puțin, pe când bucătar-bucătar poți fi o viață întreagă. Cât de ușoară sau cât de grea e viața asta depinde de cu totul altceva decât apariția meteorică la tv.

 

RoChefs: Avem bucătari foarte buni, oameni bine pregătiţi care îşi servesc cu mândrie meseria şi boneta chiar dacă situaţia din industrie nu e tocmai roz. Ne oferiţi câteva exemple de astfel de oameni pe care îi cunoaşteţi?

Adrian Hădean: Nico Lontras, Ionuț Șușală, maestrul Joseph Hadad, Ciprian Tătaru, Iosif Ștefănescu, Samuel Le Toriellec, Antonio Pasarelli, George și Florin Toader, colegii mei din juriul Masterchef, Patrizia Paglieri și Florin “Foa” Scripcă. Mai sunt mulți și o astfel de înșiruire mi se pare nedreaptă pentru cei care nu se regăsesc aici, dar acestea sunt primele nume care-mi vin în minte și pentru că i-am întâlnit personal. Sunt foarte mulți bucătari pe care nu-i cunoaște nimeni, dar care reușesc cumva să te facă să revii des în localurile în care gătesc. deși nu le cunoști fața, n-ai auzit de ei, nu au bloguri, nu apar la televizor, nu le ia nimeni interviuri. Am un mare respect pentru acești oameni care reușesc să atragă clienți fără a beneficia de faimă, însă nu înseamnă că-i respect mai puțin pe cei care și-au câștigat faima muncind și aflându-se la locul potrivit în momentul potrivit.

 

RoChefs: Într-o discuţie pe care am avut-o cu un bucătar despre educaţia culinară a clientului, ne-a sugerat să abordăm şi tema meniurilor pentru evenimente, nunţi, aniversări, business lunch / dinner, tocmai pentru că mesajul bucătarului să ajungă direct la consumator. Cum concepe Adrian Hădean un meniu pentru o cină de afaceri? Ne puteţi exemplifica câteva preparate?

Adrian Hădean: Plec de la client și de la preferințele sale. O cină de afaceri care necesită un meniu dedicat nu e un eveniment întâmplător, e programat. Asta-mi dă ocazia și libertatea de a afla ce preferă să mănânce clientul meu. De aici pleacă totul. Apoi încerc să mă orientez pe cât posibil pe produse locale proaspete atunci când propun versiunile de meniu. Totuși, dacă clientul dorește vită japoneză sau cod negru, nu încerc să-i deturnez dorințele ci încerc mai întâi să procur ingredientul de care am nevoie. Unele cine de afaceri au nevoie doar de un hot dog bun, altele de foiță de aur pe desert. Pot să fac și una și alta.

 

RoChefs: În gastronomie avem 3 mari categorii de actori: clienţi, bucătari şi patroni. Ne puteţi spune câte o recomandare, sfat sau mesaj pentru fiecare în parte?

Adrian Hădean: Și mai bine, am aceeași recomandare pentru toate cele trei categorii: hai să facem fiecare treaba pentru care am ajuns la restaurant. Vom câștiga cu toții.

Related Post