Arena Bucătarilor – Marea Finală 2015

În perioada 08 – 10 Septembrie 2015 a avut loc în Bucureşti marea finală a concursului Arena Bucătarilor, organizat de Selgros Romania, etapă care a adunat 16 finalişti, chefi din toată ţara.

În prima zi au avut loc show-uri culinare prezentate de către membrii juriului chef Henrik Sebok, executive chef la Sheraton Hotel Bucureşti, şi de către chef Claudiu Costea, executive chef la Oxford Thames Four Pillars Hotel Marea Britanie împreună cu chef Cezar Munteanu, precum şi prezentarea juriului care a decis campionul de anul acesta al Arenei Bucătarilor. Demonstraţiile culinare au continuat şi în ziua următoare cu Chef Pascal Griere şi Chef Marc Galais. Mai mult decât un concurs care să testeze talentul şi “gustul” bucătarilor din România, Arena Bucătarilor este şi un important moment de socializare în industria culinară. Reprezentând revista RomanianChefs, am avut ocazia să facem cunoştinţă cu mulţi bucătari renumiţi, dar şi să ne revedem cu chefi pe care am avut placerea să-i intervievăm în revista noastră. Mai mult, ne-a încântat interesul bucătarilor pentru noutăţile pe care le-am aflat în cadrul demonstraţiilor culinare făcute de invitaţi sau din prezentarea de produse organizată de Selgros România. În plus, a fost o plăcere să facem parte din acelaşi public cu chef Constantin Ghimpu, chef Nico Lontras, chef Rareş Dinu, chef Johnny Şuşală, Laurenţiu Mâţă-Tănase, chef Iosif Stefănescu, chef Nica Laurenţiu, chef Gabriel Toader şi mulţi alţii.

Perioada preselecţiei şi a calificărilor s-a desfăşurat în perioada martie-iulie, şi a cuprins secţiuni de preselecţie şi calificări desfăşurate în cinci regiuni ale ţării în urma cărora s-au calificat în marea finală 16 concurenţi.

Finala s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, concurenţii având la dispoziţie 3 ore în care să prepare două feluri: un main course şi un desert, ingredientele obligatorii alese de organizatori fiind cunoscute în prealabil. Acestea au fost, pentru felul principal: peşte undiţar, cartof şi ţelină iar pentru desert ciocolată, lapte condensat şi fructe de sezon. Criteriile de jurizare au ţinut cont de aspectul general al preparatului în farfurie şi de ţinuta concurentului, creativitate, respectarea practicilor şi tehnicilor de lucru, organizarea mesei de lucru, respectarea folosirii ingredientelor şi a tematicii precum şi prezentarea produsului final cu accent pe gust şi armonia dintre culoare în raport cu gustul preparatului.

În decursul celor 3 ore alocate, membrii juriului au evaluat în permanenţă concurenţii, au notat şi au observat tehnicile şi metodele de lucru ale fiecăruia, au depunctat dacă a fost cazul depăşirea timpului alocat. Gustarea preparatelor s-a făcut în prezenţa concurentului, juriul adresând întrebări suplimentare despre metodele şi tehnicile folosite, despre anumite ingrediente identificate sau despre cantităţile folosite.

Finaliştii primei zile de concurs şi asistenţii lor au fost: George Crăciun şi Paul Antal (Rivo Restaurant & Lounge) din Oradea, Laurenţiu Nica şi Ionuţ Gheorghe (Argentine Steak & Sushi) din Bucureşti, Vlad Ciocan şi Daniel Onofrei (Restaurant Mamma Mia) din Iaşi, Daniel Dorin Cheregi şi Dionisie Ernest Hajdo (Restaurant Merlot) din Timişoara, Cesar Alonso Velasques Baez şi Laurenţiu Gabriel Stroie (Restaurantul Hacienda del Sol) din Constanţa, Şerban Vasile şi Răzvan Moldovan (Restaurant Exotic) din Codlea, Procopeţ Ovidiu şi Florin Popescu (Complex Miraj) din Fălticeni.

A doua zi au concurat următorii: Ovidiu Cherametli şi Paul Gabriel Băcilă (Restaurant La Ana şi Ion) din Constanţa, Liviu Preda şi Nicoleta Alexandra Popescu (Teleferic Grand Hotel) din Braşov, Gabriel Toader şi Sorin Emil Muşat (Restaurant Cocoşu’ Roşu) din Bucureşti, Filip Emilian Alexandru şi Radu-Cristian Şerban (Restaurant Beluga) din Mamaia, Dumitru Merişan şi Paul Antal (Restaurant Sale Dolce) din Bucureşti, Ciprian Sotoc şi Darius Rotar (Restaurant Ramada) din Oradea, Adrian Rusu şi Marius Toader (Hotel Black Tulip) din Cluj, Dinu Valentin şi Marcel Lupaşcu (Restaurant Biarena) din Timiş.

După ce emoţiile concursului au trecut am reuşit să vorbim cu câţiva concurenţi despre experienţa lor la Arena Bucătarilor.

Ovidiu Procopeţ a fost unul dintre concurenţii care s-a remarcat încă din semifinale prin seriozitatea şi profesionalismul pe care le-a afişat, atitudine care rezultă din cei peste 20 de ani de activitate şi participarea la Olimpiada Gastronomincă de la Erfurt Germania din 2004. Ovidiu spune că s-a inscris în competiţie cu gândul să ajungă în finală, s-a pregătit intens pentru concurs şi a avut sprijinul total al angajatorului. Ne-a declarat că din punct de vedere al platingului este foarte mulţumit, mai ales ca a fost singurul concurent din prima zi a finalei care s-a încadrat în timpul regulamentar. Despre organizare consideră că împărţirea competiţiei pe perioada a două zile nu a fost o soluţie fericită existând posibilitatea unui avantaj pentru concurenţii din a doua zi; oferă o bilă albă organizatorilor pentru alegerea juriului şi organizarea concursului.

Vlad Ciocan a venit din Iaşi cu gândul să câştige concursul. Ne-a spus că i-a plăcut foarte mult competiţia şi va concura la Arena Bucătarilor până va obţine premiul cel mare, la fel cum a procedat şi în cazul Concursului de gătit în aer liber, unde s-a prezentat timp de patru ani reuşînd să căştige toate premiile, inclusiv marele premiu. Vlad consideră ca din punct de vedere al organizării se putea depune un efort mai mare pentru că au fost situaţii în care accesul la frigidere, congelatoare a fost destul de greoi şi au fost concurenţi care au întâmpinat dificultăţi cu răcirea preparatelor. Ne-a declarat că a avut emoţii mari, mai ales că a fost primul care şi-a prezentat preparatele în faţa juriului despre care a avut numai cuvinte de laudă.

Laurenţiu Nica ne-a spus că pentru el această competiţie a însemnat foarte multe emoţii, multă pregătire şi o ocazie foarte bună de a-şi pune la încercare cunoştinţele şi îndemânarea. A fost foarte mulţumit de preparatele sale, cu toate ca s-a gândit timp de câteva săptămăni cum să facă ca ziua de 9 septembrie să treacă căt mai repede.

Daniel Cheregi spune despre concurs că a fost antrenant, foarte bine organizat şi cu un juriu de excepţie. Pentru el acest eveniment a fost o ocazie foarte bună să-şi întâlnească colegii pe care îi cunoaştea doar de pe Facebook, despre care spune că sunt nişte oameni extraordinari.

Marii câştigători au fost anunţaţi în cadrul Galei Dinner care a avut loc la Biavati Events din Floreasca în seara zilei de 10 septembrie. Marele premiu în valoare de 10 mii de lei i-a revenit lui Liviu Preda din Brasov. Acestui premiu i se adaugă o sesiune de training în cadrul TransGourmet Germania şi oportunitatea de a reprezenta România la concursul Chefs en Or din 2016. Locul al doilea a fost ocupat de Adrian Rusu din Cluj iar pe locul trei s-a clasat George Crăciun din Oradea. Toţi finaliştii au fost răsplătiţi de sponsorii evenimentului cu premii speciale.

Arena Bucătarilor a adus faţă în faţă chefi din toată ţara într-o competiţie menită să arate profesionalismul şi talentul bucătarilor noştri. Din punctul nostru de vedere această competiţie a demonstrat din plin că avem bucătari buni şi foarte buni, dornici să facă performanţă şi să inoveze mediul gastronomic autohton. Săptămâna trecută am vazut chefi din toată ţara fericiţi că au ocazia să se cunoască personal şi să comunice live nu doar pe Facebook, am vazut profesioniştii la treabă demonstrând că se poate şi la noi organiza un concurs din care toată lumea are de câştigat.

 

Related Post