14 Martie 2016 – Lansarea ABCP-TH

Pe 14 Martie 2016 a fost lansată Asociația Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști – Top Hospitality. Trebuie spus că mai toți profesioniștii din gastronomie doreau o astfel de asociație, iar așteptările de la această construcție sunt mari, atât în ceea ce privește prezența bucătarilor români la concursurile gastronomice internaționale cât și în ceea ce privește susținerea drepturilor și imaginii bucătarilor în fața angajatorilor și a publicului.

Cezar Munteanu este președintele Asociației, Laurențiu Mâță-Tănase este secretar general, Iosif Ștefănescu este trezorier iar Nico Lontras și Ciprian Zobuian sunt vice-președinți.

Obiectivele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști – Top Hospitality:

  •  Iniţierea de acţiuni pentru cunoaşterea scopului şi obiectului de activitate al asociaţiei, pentru unirea profesională a tuturor meseriaşilor din sectorul gastronomic;
  •  Colaborarea cu instituţii, asociaţii, societăţi comerciale, unităţi de învăţământ precum şi cu alte organizaţii sau persoane fizice pentru optimizarea activităţii gastronomice românesti;
  •  Crearea unei bănci de date informatizate prin care să se asigure informaţiile necesare privind: tehnologii şi tehnici moderne de lucru în unităţiile de producţie culinară; dotările tehnologice specifice; reţete culinare şi de produse de cofetărie-patiserie naţionale şi internaţionale si oferirea acestor resurse importante tuturor membrilor, în mod gratuit.
  •  Organizarea sau, după caz, sprijinirea organizării de către agenţii economici a unor acţiuni gastronomice cum ar fi: concursuri profesionale, expoziţii, schimburi de experienţă, conferinţe, simpozioane etc;
  •  Exprimarea punctului de vedere profesional şi avizarea reglementăriilor privind activitatea gastronomică sau care au tangenţă cu aceasta;
  •  Acordarea de consultanţă şi asistenţă tehnică de specialitate la cererea agenţilor economici din sectorul public şi privat pentru înfiinţarea, reprofilarea, retehnologizarea, clasificarea şi reclasificarea unităţilor de profil;
  •  Organizarea de cursuri profesionale pentru membrii asociaţiei cu demonstraţii practice;
  •  Realizarea de materiale publicitare, documentare şi de informare: cărţi şi reviste de specialitate, filme, diapozitive, pliante, albume, afişe, etc;
  •  Să stabilească şi să dezvolte cooperarea cu asociaţiile similare din România și din alte ţări şi cu organismele internaţionale de profil ( WACS );
  •  Să ofere asistență/consultanță membrilor în vederea împiedicării abuzurilor de ordin profesional la locul acestora de muncă;
  •  Promovarea pozitivă în societate a imaginii profesionistului din industria ospitalității.

Trebuie menţionat de la început că această organizație nu se erijează într-un sindicat al bucătarilor, deși știm cu toții că un astfel de sindicat este necesar și dorit de către bucătari.

Echipa RomanianChefs.ro va sprijini inițiativele de promovare a gastronomiei și mai ales a profesioniștilor în gastronomie din România. Felicitări celor care au reușit să pună în practică acest proiect și mult succes în continuare.

Cătălin Schaer

Related Post