Bucharest Gourmet Festival 2016

Primul festival culinar de mare amploare din Bucureşti a ţinut ocupată agenda iubitorilor de mâncare şi băutură bună în week-end-ul 3-5 iunie. Chiar dacă ploaia şi-a făcut un pic de cap în prima zi, reuşind să dea câteva emoţii participanţilor, mai o umbrelă luată de vânt sau o prelată rebelă scăpată din prinzători, ziua de vineri a lăsat suficient timp restaurantelor să-şi pregătească standurile şi să încingă plitele. De la limonadă, proseco, bere artizanală şi vinuri din crame româneşti până la street-food, specialităţi asiatice şi orientale, mâncare tradiţională sau mediteraneeană, fine dining, produse de cofetărie, dulciuri artizanale şi îngheţată, toate gusturile au fost satisfăcute indiferent de obiceiurile alimentare ale celor care au venit la festival.

Cele trei zile au fost animate de muzică şi bună dispoziţie, de un soare generos şi oameni pe măsură. Am asistat la demonstraţii culinare, la degustări de vinuri, ne-am răcorit cu limonadă aromată şi am gustat bere artizanala românească. Bucătării au încins plitele şi ceaunele, pofticioşii au făcut turul restaurantelelor, au gustat, au mâncat şi unii au revenit în locurile preferate. Recunosc că şi eu m-am numărat printre ei, nu am rezistat tentaţiei de a mă înfrupta din bunătăţile ştiute deja ale Regelui Ciolanului, pe care m-am bucurat să-l întâlnesc şi în capitală.

O listă a vendorilor şi a restaurantelor participante o găsiţi aici.

Şi cum era firesc la un astfel de eveniment ne-am bucurat de compania câtorva chefi cunoscuţi cu care am avut plăcerea de a vorbi şi a ne bucura împreună de atmosfera de festival.

Pe Chef Cătălin Jernoiu l-am găsit la standul restaurantului său, Zahana 33, asaltat de clienţii curioşi să-l privească cum aranja, cu grija şi atenţia pentru detalii care îl caracterizează, ingredientele pe platouri, oferind fiecărui client în parte un preparat fine dining şi o experienţă poate unică pentru unii dintre ei.

L-am întrebat pe Chef Jernoiu care a fost motivul pentru care a venit la Gourmet Festival:

“În primul rând am venit pentru demonstrația culinară pe care am ținut-o aici și în care am preparat o bibilică cu pere caramelizate, într-o prezentare interesantă, „la valiză”. De asemenea, am venit cu restaurantul nostru, Palatul Odeon – Zahana 33, în secțiunea de fine dining a festivalului, cu mâncare românească. Le-am oferit participanților la festival un piept de porc cu legume – păstârnac și morcov, piept de rață cu dulceață de vișine, iar ca desert – lapte de pasăre, care a avut un mega-succes. Nu i-am uitat nici pe clienții vegetarieni, pe care i-am servit cu o salată de sparanghel cu avocado. Clienții au fost foarte încântați și foarte mulți au promis că ne vor vizita la restaurantul nostru, convinși de prezentarea fine dining a bucatelor noastre.”

RoChefs: Din secțiunea de fine dining a festivalului, ați fost principala atracție.

Cătălin Jernoiu: Da, pentru că nu am precupețit nici un efort: am adus aici și o afumătoare, am gătit pieptul de rață live, să vadă toată lumea ce ingrediente folosim, și am stat de vorbă cu clienții. Am cunoscut aici oameni foarte interesanți, pasionați de gastronomie, am schimbat numere de telefon.

RoChefs: Am stat și v-am observat – ați făcut plating la fiecare client în parte, exact ca la restaurant.

Cătălin Jernoiu: Dacă suntem în secțiunea de fine dining, trebuie să facem o bucătărie fină, rafinată. Iar clienții au fost extrem de interesați, ținând cont că au stat câte 10-15 minute la coadă pentru o porție de mâncare și apoi au venit să-mi strângă mâna și să ne felicite. Nu am venit aici neapărat pentru a face profit ci ca să arătăm oamenilor ce bucătărie pregătim. Noi facem bucătărie românească, dar într-o altă formă, altă prezentare, iar plating-ul face diferența. Am ținut prețurile jos și porțiile mai mici tocmai pentru că este un festival iar oamenii vor să încerce cât mai multe preparate. Iar clienții au apreciat mai mult calitatea mâncării. Am folosit și flori comestibile, sparanghel, microplante – am adus tot arsenalul din bucătăria noastră. În secțiunea fine dining, de departe am fost cei mai buni. Asta înseamnă o bucătărie muncită, pasiune și să îți placă ceea ce faci – la asta se rezumă totul.

Dacă sunteţi familiarizat cu festivalurile cu siguranţă aţi făcut cunoştinţă cu mâncarea bună şi sănătoasă pe care Băcănia Veche şi Marius Tudosiei o aduc şi o gătesc la ceaune sau pe grătar la astfel de adunări ale pofticioşilor şi iubitorilor de mâncare în aer liber.

L-am rugat aşadar pe Marius Tudosiei să ne spună ce urmăreşte prin prezenţa constantă pe care o are la festivaluri.

“De fiecare dată încercăm să aducem lucrurile în care noi credem: eat local, eat fresh şi cu tot ce ţine de mâncare locală şi tradiţie gastronomică românească în concordanţă cu un public pe care putem să-l întâlnim într-un loc. De exemplu când am făcut pulled pork sandwich, mozzarella era mozzarella românească, o mozzarella de vacă, porcul era dintr-un cut foarte apreciat de noi şi anume ceafa, pe care dacă o degresezi şase ore în cuptor iese ceva foarte bun. Vrem să aducem şi tehnici moderne de gătit care au legătură cu vremurile în care trăim, şi încercăm pe cât posibil să aducem bucătăria românească în mediul urban. Meniul cu care am venit la festival face turul ţării pentru că pljeskavica este bănăţeană, pârjoalele sunt moldoveneşti, sarmalele au fost făcute după tipicul sudului, cu mai multă carne şi mai puţin orez, am ales carnea de raţă pentru că eram convins că vor mai fi sarmale şi într-un fel trebuie să te aşezi pe tipicul unui eveniment care începe cu gourmet. La fel şi sarmalele cu hribi, n-am făcut cu champignon şi nu e o chestiune că am ales ingrediente mai scumpe; întâmplarea face ca unele dintre ingredientele foarte bune să fie ceva mai scumpe; tocana de struţ este destul de mult înspre gulaş, dar nu i-am spus gulaş pentru că am evitat anuminte accente de gust care n-ar mai fi făcut carnea de struţ vedeta preparatului.

RoChefs: Ce aţi vândut cel mai mult?

Marius Tudosiei: Pljeskavica a avut succes iar struţul a fost indubitabil vedeta.

Pljeskavica este o noutate pentru că burgerul a acaparat atenţia consumatorului şi am vrut să arătăm că ea nu este burgerul bănăţean. Nu este, pentru ca mirodeniile din pljeskavica nu au ce să caute într-un burger. Sosul pe care l-am făcut este ajvar-ul tradiţional făcut din roşii, ardei şi vinete, toate coapte, add-on-ul pe care l-am considerat potrivit este o pastă de ardei iute pe care am prăjit-o un pic înainte, e o nuanţă de gust care mie mi s-a părut că se potriveşte cu publicul de la festival. Şi cum în varză trebuie să pui un pic de maioneză, am făcut-o dimineaţă, chiar dacă mai aveam de ieri. În capul meu nu există maioneză de ieri, există maioneză de azi.

Am avut câţiva clienţi care au venit din Timişoara şi care mi-au spus că au venit special pentru pljeskavica. Au fost foarte mulţumiţi iar pentru mine asta este important, pentru că localnicii au cea mai bună amintire a gustului respectiv. Este la fel și în cazul meu: mie nu-mi poate povesti nimeni mai bine gustul pe care îl ştiu eu al borşului cu sfeclă roşie cu care am crescut.

La finele zilei de duminică, un pic obosiţi şi încălziţi ne-am oprit la terasa Restaurantului Cocoşu` Roşu să ne răcorim la un pahar de vorbă cu Gabriel Toader. Primul lucru pe care l-am întrebat a fost cum s-a simţit la prezentarea pe care a avut-o în cadrul seriei de demonstraţii culinare la care au participat cei mai cunoscuţi chefi români, printre care îi numim pe Orlando Zaharia, Nico Lontras, Joseph Hadad, Iosif Ştefănescu, Ciprian Zobuian, Liviu Lambrino şi Paul Siserman.

Gabriel Toader: Am făcut ce îmi place mie cel mai mult, adică am prezentat oamenilor ce înseamnă gust autentic, tradiţional, gustul pe care ar trebui să-l avem toţi în casă, am dat tuturor următorul sfat: să se apropie de ingredientele de calitate, gustoase, să mănânce mai puţin dar mai bun calitativ.

Despre festivaluri şi echipa lui:

“Am descoperit la festivalurile la care am participat până acum nevoia consumatorului de a se apropia de cârciumi, suntem la al treilea festival mare la care venim, după ce am fost la Berlin şi la Constanţa la Festivalul Scoicilor şi am întâlnit oameni care au venit să mânănce de la noi după de ne-au cunoscut la Berlin, clienţi care la Constanţa ne-au devorat scoicile şi au venit şi la Bucureşti după ele.

Vedeta la acest festival a fost echipa mea de la Cocoşu` Roşu, fără ei, eu nu exist. Despre mâncare: am avut carne de porc la garniţă, piept de porc gătit la 70 de grade pe sondă timp de 12 ore cu tot cu timpul de macerare, s-au mâncat scoici multe – dacă am ajuns ca în Bucureşti să vindem peste 500 de kilograme de scoici într-un festival unde noi eram bugetaţi doar pentru marketing eu cred că e bine. Ce facem noi la festival? Lucruri mişto pentru oameni simpli iar secretul gustului este echipa, sunt oameni frumoşi; n-am venit cu bucătari doar cu  ospătari, barmani, casiere, un marketing manager, o fată care serveşte o linie. Uitaţi-vă cine a gătit cele mai bune scoici şi carnea la garniţă, nişte oameni extraordinar de simpli care ştiu să-şi facă treaba foarte bine şi la fel ştiu să facă şi spectacol.”

În ultima zi am rămas la o masă până târziu în noapte şi am simţit cum se aşterne liniştea peste corturi, cum se închid restaurantele şi încep pregătirile pentru debarasarea utilajelor. Pentru cei care au gătit şi servit lumea la Gourmet Festival cât şi pentru organizatori începea o noapte lungă. Vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest eveniment pentru că au făcut ceea ce acum un an sau doi credeam că este imposibil: au adunat restaurante şi artizani, au adus public pentru bunătăţile lor şi au făcut posibilă o sărbătoare a gustului bun, a călităţii preparatelor şi a bunei dispoziţii.

Olivia Crişan

Related Post