Chef Adrian Rusu – Interviu

Chef Adrian Rusu a ocupat locul doi în cadrul concursului Arena Bucătarilor din 2015.

 

RoChefs: Oferiţi-ne câteva informaţii despre activitatea dvs. ca bucătar.

Adrian Rusu: Primul contact cu bucătăria l-am avut la 23 de ani când lucram ca om la aprovizioanare pentru un restaurant din Cluj şi-mi plăcea să urmărec activitatea din bucătărie. A urmat plecarea în Italia unde am lucrat o perioadă la vase dar m-am implicat şi în activitatea din bucătărie. După ce am crezut că am experienţa necesară (având în vedere că meniurile italiene din zona în care lucram nu erau foarte complexe) am preluat un post de bucătar. Satisfacţiile profesionale nu au întârziat să vină şi atunci ambiţia te împinge de la spate să mergi mai departe chiar dacă în unele momente eşti epuizat fizic şi psihic. Dupa opt ani m-am întors în ţară şi acomodarea a fost destul de dificilă având în vedere condiţiile de muncă şi salarizarea din România. Cu ajutorul unui bun prieten, unul dintre cei mai buni somelieri români, Sergiu Chifor, l-am cunoscut pe maestrul în artă culinară domnul Adrian Pop. A urmat o experienţă la un hotel de 4 stele din Cluj-Napoca, respectiv West City Hotel. Împreună cu Adrian Pop pe post de chef bucătar am format echipa de deschidere a Black Tulip Hotel Dej, în anul 2009. În aceşti ani, având şi susţinerea proprietarilor, am participat la câteva concursuri naţionale şi internaţionale, cel mai important rezultat fiind Medalia de Bronz de la Cupa Mondială de Gastronomie, Luxemburg 2010 împreună cu echipa regională Transilvania. Acum lucrez la hotel Black Tulip din Dej unde nu de mult timp am preluat funcţia de bucătar şef, Adrian Pop aflându-se implicat într-un nou mare proiect.

 

RoChefs: Cu ce gânduri v-aţi înscris în competiţie ?

Adrian Rusu: Ca orice concurent care s-a înscris, să câştig! Nu neapărat premii ci experienţă, prieteni noi, colaboratori, colegi din breaslă. Şi a meritat, am cunoscut oameni deosebiţi, implicaţi, dedicaţi în ceea ce fac: Echipa Selgros, echipa media condusă de Lucian Marinescu şi nu în ultimul rând Chef Cezar Munteanu, cărora le mulţumesc.

 

RoChefs: Descrieţi-ne preparatele pe care le-aţi gătit la concurs.

Adrian Rusu: În finală am avut trei ingrediente pentru felul principal: peşte undiţar, ţelină şi cartof, iar pentru desert lapte condensat, ciocolată şi fructe de sezon. Se puteau alege ingrediente auxiliare la discreţia fiecăruia, fără a se modifica tematica concursului cu mai mult de 20%. La felul principal am pregătit fileul de peşte în procedeul sous-vide, sufleu de țelină, sparanghel blanchat, sos olandez spumat, caviar din suc de morcovi cu ghimbir şi portocală şi un crocant de parmezan. La desert am ales să reinterpretez un desert clasic, crème brûlée, pe care l-am pregătit în sous-vide din lapte condensat, smântână, gălbenuş, lava cake cu umplutură de ciocolată albă şi zmeură, pară gătită în sous-vide cu reducţie de vin aromatizat cu anason, cuişoare şi scortişoară, pământ comestibil, sos de zmeură şi zahăr caramelizat aerat.

 

RoChefs: Credeţi că avem nevoie de mai multe astfel de competiţii?

Adrian Rusu: Da, este nevoie de astfel de concursuri pentru că oferă posibilitatea de a dobândi tehnici noi, a întâlni bucătari cu care poţi schimba experienţe profesionale şi asta te ajută în ceea ce faci.

 

RoChefs: Cât a durat pregătirea dumneavoastră pentru acest concurs?

Adrian Rusu: Din păcate (sau fericire) având foarte mult de lucru fiind în plin sezon de evenimente, nu am avut mult timp la dispoziţie pe care să-l aloc pregătirii pentru concurs.

 

RoChefs: Ce a însemnat ca bani, costuri, această pregătire? Estimativ.

Adrian Rusu: Nu foarte mult, aproximativ 300 de ron, nu am avut timp pentru o repetiţie completă a meniului. Dar am să vă spun ce costuri aproximative a implicat participarea la Expo Gast 2010: undeva la 1500 euro de membru, la care s-a adăugat sprijinul financiar pentru logistică şi materie primă venit din partea conducerii hotelului Black Tulip, cărora vreau pe aceasta cale să le mulţumesc.

 

RoChefs: După câţi ani de muncă poate aspira un bucătar la un premiu într-un astfel de concurs?

Adrian Rusu: Nu ştiu dacă neaparat anii sunt singura cerinţă, poate şi oportunitatea, ambiţia, curajul şi seriozitatea cu care tratezi această meserie, toate acestea îţi pot oferi şansa de a participa la un concurs.

 

RoChefs: Aţi concurat cu unii dintre cei mai buni bucătari din România. Putem merge cu ei la competiţii internaţionale?

Adrian Rusu: Fără discuţie, avem bucătari foarte buni de care din păcate nu s-a auzit foarte multe prin presă, poate şi din cauză că performanţele în bucătărie nu aduc mult rating. Vă felicit cu această ocazie pentru iniţiativă! Sunt convins că Liviu Preda, câştigătorul din acest an al Arenei Bucătarilor, va face o frumoasă figură în Franţa la anul. Felicitări şi multă baftă Chef Liviu Preda.

 

RoChefs: Probabil că patronul dumneavoastră v-a sprijinit participarea la concurs. În ce a constat acest sprijin?

Adrian Rusu: La unitatea mea, chiar cu puţin timp înainte de finală a avut loc o schimbare de proprietari. Cum am mai spus, conducea pe care am avut-o înainte ne-a oferit tot sprijinul posibil pentru a participa la diferite concursuri. De această dată nu a fost nevoie de sprijin financiar deoarece Compania Selgros Romania împreună cu sponsorii pe care i-a avut alături a suportat toate cheltuielile cu materia primă, deplasarea, cazarea şi premiile acordate, dar sunt sigur că şi noua conducere a hotelului îmi acorda sprijin financiar dacă aveam nevoie. Trebuie să înţeleagă şi patronii că este şi în interesul lor ca un bucătar din unitatea sa să participe la concursuri pentru că ceea ce învaţă nou va pune cu siguranţă în aplicare aducând un plus bucătărie.

 

RoChefs: La o astfel de competiţie gastronomică, care este abordarea mai bună: feluri de mâncare clasice şi rafinate sau “experimente” fusion spectaculoase şi reinterpretări inedite?

Adrian Rusu: Cred că am răspuns când v-am prezentat preparatele. “Fusion” se numeşte şi restaurantul din cadrul Hotelului Black Tulip şi nu cred că e o coincidenţă.

 

RoChefs: Ce înseamnă acest premiu pentru cariera dumneavoastră gastronomică?
Adrian Rusu: Am obţinut premiul doi şi asta înseamnă mult, locul doi din trei sute şi ceva de bucătari, dar eu cred că dacă toţi cei care s-au înscris din prima etapă ar avea un secret într-o reţetă pe care l-ar putea împărtăşi, şi ceilalți ar rămâne puţin uimiţi şi ar zice ce tare e tipul. Felicitări tuturor! Locul doi a însemnat şi 7000 de lei, o sumă deloc de neglijat, pe care mi-am propus să o folosesc pentru o excursie cu familia. Intenționăm să mergem în ţara unuia din cei mai titraţi bucătari, Paul Bocuse, şi sper să o putem face în aceeaşi perioadă când e finala Les Chefs en Or pentru a-i putea face galerie câştigătorului nostru chef Liviu Preda.

 

 

Related Post