Chef George Crăciun – Interviu

Chef George Crăciun s-a clasat pe locul trei în cadrul concursului Arena Bucătarilor din 2015.

 

RoChefs: Oferiţi-ne câteva informaţii despre activitatea dvs. ca bucătar.

George Crăciun: Încerc să aduc un aport industriei pe plan local şi naţional, bazându-mă pe experienţa acumulată într-o o perioadă de nouă ani. Ofer sprijin şi pregătire tinerilor voluntari care doresc să dezvolte o carieră în bucătărie, contribuind astfel la crearea noii generaţii de bucătari.

 

RoChefs: Cu ce gânduri v-aţi înscris în competiţie ?

George Crăciun: Am considerat că a venit momentul în cariera mea pentru o autoevaluare şi că e necesar să ştiu unde mă aflu în raport cu cerinţele pieţei. Drept urmare, am hotărât să intru în competiţie pentru a-mi afla poziţia în raport cu ceilalţi colegi din breaslă.

 

RoChefs: Descrieţi-ne preparatele pe care le-aţi gătit la concurs.

George Crăciun: Pentru felul principal am gătit Monkfish învelit în suncă de Parma, un piure de ţelină rădăcină cu vanilie, piure de fenicul, crocant de cartofi şi alune de pădure, ridichi albe murate.

La desert am pregătit o tartă, fructe de sezon, caramel cu lapte condensat, iar pentru decor am folosit un pământ fals cu ciocolată neagră, ciupercuţe din bezea, fructe de pădure şi flori comestibile. Un sfârşit de vară şi un început de toamnă pe farfurie.

 

RoChefs: Credeţi că avem nevoie de mai multe astfel de competiţii?

George Crăciun: Competiţii au fost mai multe pe lângă Arena Bucatarilor dar a rămas singura în picioare şi cred că e destul o singură competiţie având în vedere că e cea mai evidentă în acest domeniu. Poate ar trebui să o facem tot mai puternică şi cu siguranţă se lucreză la aspectul acesta.

 

RoChefs: Cât a durat pregătirea dumneavoastră pentru concursul acesta?

George Crăciun: Pentru fiecare competiţie pregătirea stă în experienţa acumulată, deci eu cam de nouă anişori.

 

RoChefs: Ce a însemnat ca bani, costuri, această pregătire? Estimativ.

George Crăciun: Şcolarizarea în Anglia a costat în jur de 4500 lire pentru doi ani, alte training-uri sau pregătiri plătite în jur de 2000 de euro, pentru restul de logistică nici nu se ține cont.

 

RoChefs: Cam după câţi ani de muncă poate aspira un bucătar la un premiu

într-un astfel de concurs?

 

George Crăciun: E greu de estimat, contează mult cât de multă informaţie reuşeşte un bucătar să obţină în etapele formării sale. Eu întotdeauna am încurajat bucătarii tineri să nu zăbovească mai mult de un an într-un loc, indiferent de motive. Recomand experienţa lucrului în mai multe bucătării pentru a evita plafonarea. Cred de asemenea că avem nevoie disperată de şcoli profesionale. Ca să răspund totuşi la întrebare, un tânăr bucătar ar trebui să acumuleze o anumită experienţă practică şi teoretică, să dezvolte un anumit comportament adecvat bucătăriei, să cunoască principii de siguranţă alimentară, management şi resurse, să aibă un spirit civilizat, să respecte ingredientele şi să le trateze corect.

 

RoChefs: Aţi concurat cu unii dintre cei mai buni bucătari din România. Putem

merge cu ei la competiţii internaţionale?

George Crăciun: Se poate, categoric se poate mai mult. Ţări din estul Europei pot şi au restaurante de top, au bucătari instruiţi. Venim şi noi puternic din spate pe competiţiile internaţionale, suntem în creştere evidentă şi ne vom definitiva în câţiva ani locul pe care îl merităm, unul fruntaş. Consider că cei care ne reprezintă acum la competiţiile internaţionale şi nu numai, sunt iniţiatorii unei pagini noi în gastronomia românească.

 

RoChefs: Probabil că patronul dumneavoastră v-a sprijinit participarea la concurs. În ce a constat acest sprijin?

George Crăciun: În primul rând se ştie că bucătarii activi au foarte puţine resurse în ceea ce priveşte timpul. Aşa că a fost un efort uriaş să creăm un interval de timp astfel încât să putem participa la finală în primul rând. Apoi, susţinearea morală constituie un atu, unele obiecte de logistică şi accesorii gastro necesare fără de care nu am fi reuşit.

 

RoChefs: La o astfel de competiţie gastronomică, care este abordarea mai bună:

feluri de mâncare clasice şi rafinate sau “experimente” fusion spectaculoase şi reinterpretări inedite?

George Crăciun: Întotdeauna mizez pe simplu şi clasic, dar avem nevoie şi de un mic twist modern. Nu îmi plac experimentele fusion, consider că e un trend descendent la ora actuală. Concentrare maximă pe gust, înapoi în bucătăria franceză de prin anii ’70, dar cu tehnici mai aprofundate.

 

RoChefs: Cum v-aţi simţit ştiind că toată breasla bucătarilor a fost cu ochii pe dumneavoastră şi pe ceilalţi concurenţi în aceste câteva zile de concurs?

George Crăciun: În faţa emoţiilor toţi suntem egali, toată răsuflarea industriei are nevoie de aceasta competiţie. De la sponsorul principal Selgros C&C la partenerii săi, oamenii din interiorul Selgros, reprezentanţii media şi bucătarii activi sau membrii juriului au adus un plus în desfăşurarea competiţiei. Trăirea finalei a reprezentat un moment unic în cariera mea, te simţi parte importantă la procesul de dezvoltare al segmentului gastro şi totodată ai ocazia imensă să relaţionezi cu o mulţime de oameni din industrie.

 

RoChefs: Ce înseamnă acest premiu pentru cariera dumneavoastră gastronomică?

George Crăciun: Înseamnă un punct de valoare acumulat pe harta gastro a oraşului meu natal. Totodată înseamnă o presiune în plus; avem obligaţia să evoluăm treptat şi să dăm mai departe din experienţa noastră generaţiei următoare.

 

 

Related Post