Chef Liviu Preda – Interviu

Chef Liviu Preda este câștigătorul concursului Arena Bucătarilor din 2015.

 

RoChefs: Oferiţi-ne câteva informaţii despre activitatea dvs. ca bucătar.

Liviu Preda: Activitatea mea ca bucătar se desfăşoara în cadrul complexului Teleferic Grand Hotel, unde coordonez o echipă plină de entuziasm, inovaţie şi dăruire.

 

RoChefs: Cu ce gânduri v-aţi înscris în competiţie ?

Liviu Preda: Gândul cu care am intrat în această competiţie a fost :”Fie ca cel mai bun să câștige!”

 

RoChefs: Descrieţi-ne preparatele pe care le-aţi gătit la concurs.

Liviu Preda: Ruladă din coadă de Monkfish cu o mantie din spanac și sparanghel peste care am presărat o pudră din crocant de bacon, tartă cu ardei gras uşor picantă, clafoutis cu cartofi și brânză de capră.

Preparatele au fost așezate pe un piure de țelină iar pentru a echilibra farfuria am folosit  muguri de sparanghel și o pudră din măsline deshidratate.

 

RoChefs: Credeţi că avem nevoie de mai multe astfel de competiţii?

Liviu Preda: Cu siguranţă!

 

RoChefs: Cât a durat pregătirea dumneavoastră pentru acest concurs?

Liviu Preda: Pregătirea pentru acest concurs a început în urmă cu un an când am participat la acest concurs ca ajutor alături de colegul meu Daniel Buzea.

 

RoChefs: Ce a însemnat ca bani, costuri, această pregătire? Estimativ.

Liviu Preda: În privinţa costurilor nu pot menţiona o sumă. Toată pregătirea este costisitoare, atât în ceea ce priveşte materia necesară pentru probe cât şi timpul.

 

RoChefs: Cam după câţi ani de muncă poate aspira un bucătar la un premiu într-un astfel de concurs?

Liviu Preda: Acest lucru ţine de fiecare, dar fără dăruire şi multă muncă nu poţi avea rezultate.

 

RoChefs: Aţi concurat cu unii dintre cei mai buni bucătari din România. Putem merge cu ei la competiţii internaţionale?

Liviu Preda: Sigur! Am văzut la această competiţie mulţi bucătari cu potenţial.

RoChefs: Probabil că angajatorul dumneavoastră v-a sprijinit participarea la concurs. În ce a constat acest sprijin?

Liviu Preda: Da. A fost un sprijin atât financiar cât şi un susţinător prezent la eveniment!

 

RoChefs: La o astfel de competiţie gastronomică, care este abordarea mai bună: feluri de mâncare clasice şi rafinate sau “experimente” fusion spectaculoase şi reinterpretări inedite?

Liviu Preda: Acest lucru ţine de ceea ce simte fiecare bucătar. Pentru mine, abordarea este simplă: produse cât mai proaspete, bine gătite şi asezonate dar şi un aranjament plăcut, atrăgător. Primul impact este cel vizual apoi olfactiv şi abia după acestea este impactul gustului. Echilibrul dintre toate acestea trebuie să fie ca o simfonie în care participă multe personaje dar unul fără celalalt nu are valoare maximă.

 

RoChefs: Cum v-aţi simţit ştiind că toată breasla bucătarilor a fost cu ochii pe dumneavoastră şi pe ceilalţi concurenţi în aceste câteva zile de concurs?

Liviu Preda: Deşi lucrăm în locaţii şi oraşe diferite, m-am simţit ca în familie. Deci foarte bine!  

 

RoChefs: Ce înseamnă acest premiu pentru cariera dumneavoastră gastronomică?

Liviu Preda: Rezultatul muncii mele de până acum.

 

 

Related Post