Chef Mehrzad Moghazehi – Interviu

RoChefs: Îl știm pe Mehrzad Moghazehi, autorul de pe rețetedetop.ro, concurentul de la MasterChef sau organizatorul de evenimente. Cine este bucătarul Mehrzad Moghazehi?

Mehrzad Moghazehi: Sunt Mehrzad iar semnificaţia numelui meu spune multe despre mine, Mehrzad înseamnă „născut din dragoste”. În tot ceea ce fac încerc să pun pasiune şi dragoste.

M-am născut în Iran-Teheran, pe 19 octombrie 1980 iar din 1991 trăiesc în România.

Am lucrat în diferite domenii, cel mai mult în comerţ-vânzări, am avut câteva afaceri mici, dar după participarea mea la emisiunea Masterchef, am luat decizia să-mi urmez pasiunea şi m-am dedicat gătitului.

Am profitat de orice ocazie cât de mică pentru a învaţa de la oamenii din domeniu, am avut norocul să fac multe evenimente în toată ţara şi să lucrez cu chefi renumiţi din România de la care să şi învăţ. Am urmat cursuri de bucătar, am investit în mine, dar am şi muncit foarte mult, şi încă mai muncesc şi învăţ zi de zi de la oamenii cu care colaborez sau lucrez, chiar de la ajutorii mei din bucătărie. Sunt de părere că avem de învăţat în fiecare secundă din viaţa noastră şi sunt însetat de învăţătură.

În prezent sunt implicat în mai multe proiecte culinare. Lucrez la o multinaţională de catering, unde mă ocup de evenimentele lor VIP şi de live & demo cooking în diferite locaţii ale companiei. Am şi firma mea de evenimente, ”Mehrzad’s Culinary Events” şi mă ocup de consultanţă culinară, organizare de show-uri şi evenimente culinare (private event, corporate event, thematic event), lucrez ca private Chef şi trainer… susţin cursuri şi team building-uri culinare.

În perioada asta a nunţilor sunt aglomerat ori cu pregătirea meniurilor de nunţi ori cu entertainment culinar pentru nunţi, gen ”soup bar”, ”crepe & pancake bar”, ”candy bar” sau ”barbeque” dacă evenimentul este outdoor.

 

RoChefs: Am tras puțin cu ochiul în stânga și în dreapta și am aflat că îți place mai mult bucătăria iraniană decât cea românească. Cum ar arăta un fusion între cele două?

Mehrzad Moghazehi: Bucătăria iraniană este bucătăria cu care am crescut şi cu care m-am obişnuit de mic. Pot spune, nu neapărat că îmi place mai mult bucătăria iraniană, ci că am crescut mai mult cu bucătăria iraniană decât cu cea românească.

Un miel asezonat cu cimbrişor verde, piper, ceapă, usturoi şi sare, pregătit în cuptor merge foarte bine cu un orez basmati cu verdeţuri iraniene, pregătit la aburi…  sau o ciorbă de miel, cu tarhon verde, acrită cu aguridă de struguri.

 

RoChefs: Cât de deschiși sunt clienții cu care lucrezi la astfel de combinații culinare?

Mehrzad Moghazehi: Depinde de clienţi… cei care sunt deschişi la nou încearcă, dar majoritatea preferă combinaţiile de mâncare românească şi cea orientală. Dacă clientul e reticent la nou, sunt puţine şanse să îi placă, deoarece este obişnuit cu felurile de mâncare cu care a crescut şi iese mai greu din zona de confort.

 

RoChefs: Eşti prezent la evenimentele dedicate mediului gastronomic şi Horeca. Cum vezi evoluţia acestei industrii în ultimii ani?

Mehrzad Moghazehi: Iar o să fiu considerat oaia neagră.

Odată cu show-urile culinare, oamenii şi-au schimbat părerea despre bucătarie şi bucătari, în general despre gătit şi alimentaţie. O evoluţie este vizibilă dar este nevoie de mai mult. Avem nevoie de cultura gastronomica care lipseşte cu desăvârşire, de şcoli bune, pe care încă nu le avem, pe scurt avem nevoie de o reformă a gastronomiei. Evoluţia nu înseamnă câteva localuri care fac mâncare bună sau care fac parte dintr-o nişă gastronomică, nici exagerarea asta cu raw vegan sau câţiva bucătari care fac farfurii ”OZN”.

De ce spun că am evoluat mai mult sau mai puţin? Pentru că unii oameni au realizat că trebuie să aibă grijă cu ce se hrănesc, studiază şi încearcă să mănânce sănătos, unii bucatari, prin acţiunile lor, încearcă să arate oamenilor că se pot găti uşor şi rapid preparate sănătoase şi gustoase… unii clienţi nu mai acceptă mâncarea prost gătită, arsă sau rece servită în restaurante şi îşi aleg cu mai multă grijă localurile unde mănâncă!

Acelaşi lucru e valabil şi la capitolul ”cafenele şi hoteluri” din domeniul Horeca. Clienţii au început să aleagă cafenelele unde se serveşte o cafea sau un ceai bun, la fel şi hotelurile care îţi oferă servicii mai bune, şi asta arată evoluţie dar, aşa cum am spus, mai avem mult până să ajungem la un nivel înalt în domeniul Horeca.

 

RoChefs: Cine crezi ca ar trebui să dea tonul, să pornească trenduri în gastronomia românească: bucătarii sau clienții?

Mehrzad Moghazehi: Clar că bucătarii, dar cei care o fac trebuie s-o facă cu mare înţelepciune, pentru a nu fi înţeleși greşit de către oameni.

De ce spun asta? Pentru că văd peste tot astfel de trenduri date, mai ales în mediul online, de către unii bucătari care au impresia că dacă pui multe flori comestibile şi microplante în farfurie sau arunci un sos peste banalul doboş sau peste un mezel, ai dat un ton sau ai creat ceva!

 

RoChefs: Putem vorbi despre o generaţie nouă de bucătari în mediul culinar românesc? Şi dacă este aşa, cum se distanţează sau diferă ea de generaţia “veche”?

Mehrzad Moghazehi: Ca să fiu sincer, pentru mine nu există generaţia nouă şi generaţia veche; eu cred că există bucătari mai bine pregătiţi şi bucătari mai puţin pregătiţi şi asta nu are legatură cu faptul că sunt din generaţia veche sau din cea nouă, ci cu cât vrea să evolueze şi unde vrea să ajungă acel bucatar.

Am cunoscut bucătari din generaţia veche care sunt dornici să înveţe lucruri noi şi să evoluze odată cu gastronomia, să fie în pas cu noile trenduri, dar am cunoscut şi bucătari, din aceeaşi generaţie, care au impresia că ştiu totul şi că tot ce e nou e prost şi fără rost. Am cunoscut bucătari care dau mai departe şi împărtăşesc din cunoştintele lor, dar şi bucătari care nu fac asta, pentru că nu sunt foarte siguri pe ei şi le este teamă că altul le va putea lua locul.

Există unele diferenţe între bucătari, între cei vechi şi cei noi, ca de exemplu: înainte se învăţa baza bucătăriei, acum mai puţin. Acum faci o şcoală de bucătari şi în 3-6 luni ai obţinut diploma de bucătar dar, în cazul fericit în care ai învăţat ceva, de fapt nu ai învăţat nici un sfert din baza bucătăriei.

Totodată cred că dacă îţi doreşti şi îţi dai interesul, bineînţeles dacă ai şi de la cine, poţi învăţa multe într-un timp relativ scurt de 1-2 ani, nu trebuie să cureţi legume sau să speli vase într-o bucătărie 1-2 ani ca apoi să începi să înveţi lucruri importante!

 

RoChefs: Publicul larg este evident interesat de gastronomie – dovadă succesul emisiunilor culinare și al site-urilor de profil. Cum întâmpină profesioniștii acest interes și cum ar trebui să o facă?

Mehrzad Moghazehi: Cu siguranţă, nu toţi profesioniştii sunt de aceeaşi părere la capitolul acesta, şi nu toţi întâmpină la fel interesul publicului.

Părerea mea este că trebuie să profităm de acest interes şi să ajutăm la evoluţia gastronomiei, fiecare cum putem, dar, de preferat, ar fi bine să o facem cu mare grijă, aşa cum am spus şi mai sus, să fie totul în aşa fel încât să nu se înţeleagă greşit.

Eu o fac în felul meu şi încerc ca, la fiecare team building, prezentare sau demo cooking pe care îl suţin, să transmit celor prezenţi cât mai multe noţiuni importante şi de bază în bucătărie, ca ei să plece cu ceva, şi ”ceva-ul” aceasta de la mine împreună cu ”ceva-urile” altora, uşor, uşor vor ajuta oamenii să vadă lucrurile altfel în legătură cu gastronomia.

Eu am o mare problemă cu site-urile de profil, şi mai exact cu o mare parte a blog-urilor culinare. Sunt şi bloguri culinare bine puse la punct, de succes şi de mare ajutor în evoluţia gastronomiei, dar comparativ numărul celor dezastruoase este mult mai mare. Acestea sunt blog-uri al căror unic interes este să genereze profit iar pentru asta fac orice, sau bloggeri care habar nu au de metode de gătire şi publică reţete greşit pregătite. Prin urmare, publicul învaţă greşit, având impresia că a învăţat bine doar pentru faptul că au învăţat de pe un blog/site care este pe primul loc în căutările Google.

Eu susţin că aceste blog-uri reprezintă unul dintre cele mai importante motive pentru care gastronomia nu poate evolua mai repede.

 

RoChefs: Întâlnim din ce în ce mai des teoria cum că în momentul în care tot mai mulţi chefi vor deveni owneri, lucrurile se vor îmbunătăţi pe piaţa de restaurante din România. Susţii această idee? Există potenţial financiar ca acest lucru să se întâmple în următorii 3-4 ani?

Mehrzad Moghazehi: Da și nu.

Cu siguranţă lucrurile se vor îmbunătăţi, dar nu în totalitate, pentru că, dacă un chef va ajunge owner, nu va avea cum să facă numai preparatele pe care şi le doreşte în restaurant, trebuie să se adapteze cât de cât şi cererii de pe piaţă. Dacă un chef va spune că o să facă doar ce vrea el, va exista posibilitatea să nu poată avea încasări încât să-şi poată acoperi cheltuielile şi va fi nevoit să inchidă în scurt timp, iar motivul este acelaşi – lipsa de cultură gastronomică.

Potenţial finaciar există, dar nu cred că peste 3-4 ani, ci, poate, peste 10-15 ani va fi posibil. Alt motiv foarte important este legea din România şi beţele puse în roate de către autorităţi.

 

RoChefs: De câte ori întrebăm un bucătar român despre şcolile culinare de la noi întâmpinăm aceeaşi opinie: nu avem, nimeni nu îşi asumă această responsabilitate, costă mult, nimeni nu-şi dă interesul. Te întrebăm şi pe tine: cum se poate rezolva această problemă?

Mehrzad Moghazehi: Asta e exact ca nedumerirea mea în legatură cu filmele… mă tot întreb de ce nu se face un film istoric despre Persia, la Hollywood, în care să se prezinte evenimente din cei peste 7000 de ani de istorie? Şi răspunsul este că nu există interesul! Altfel nu-mi explic, de ce nu se găseşte un iranian miliardar să investeasca în aşa ceva.

Aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi legat de şcolile culinare din România: oare nu există un miliardar român să investească într-o academie sau şcoală culinară cu profesori bine pregătiţi, fie români, fie străini? Răspunsul evident este aceleaşi: din păcate, nu există interes.

 

RoChefs: Cum te-a primit breasla bucătarilor după Masterchef? Unii chefi consideră că acel concurs (și celelalte similare) este doar un show, cu părțile lui bune și rele.

Mehrzad Moghazehi: Pentru mulţi bucătari, eu şi unii colegi de-ai mei vom fi întotdeauna ”cei de la Masterchef”.

Nu contează că, de câţiva ani, lucrez în domeniu, în bucătărie profesională, că am condus echipe sau că am facut zeci de evenimente culinare, unele cu peste 2000 de oameni, nu contează că am învăţat zi şi noapte şi am evoluat. Pentru ei, aşa cum am spus, voi fi mereu Mehrzad de la Masterchef.

Dar nu mă derajează, nu vreau să ii conving pe ei; cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt clienţii şi colaboratorii mei.

 

RoChefs: Dacă sunt subiecte pe care noi nu le-am atins și pe care ai fi dorit să le discutăm, sau dacă ai un mesaj către bucătarii și pasionații de gastronomie.

Mehrzad Moghazehi: Mesajul meu către pasionaţii de gastronomie este în acelaşi timp şi sloganul meu: ”Traieşte-ţi viaţa înţelept, bucură-te de lucrurile mărunte, fă totul cu dragoste şi dăruire, şi cu siguranţă vei avea succes în tot ceea ce faci.”

Să încerce, să experimenteze cât mai mult ca să poată evolua.

 

RoChefs: Urmând tradiția interviurilor RomanianChefs.ro, recomandă-ne un viitor invitat.
Mehrzad Moghazehi: Pentru că eu sunt special de fel o să vă recomand doi invitaţi: Chef Loredan Gargalac şi Chef Alexandru Cîrţu.

Related Post