De ce sunt mici salariile bucătarilor?

Gastronomia este fără îndoială o meserie frumoasă care cere de la bucătari rădbare, imaginaţie, îndemânare, foarte multă informaţie acumulată, rezistenţă fizică şi psihică şi multe altele. Ca să vă faceţi o idee, durează între unul si trei ani pentru ca un ajutor de bucătar să devină bucătar – asta după ce a terminat o şcoală de bucătari. Apoi durează între 8 şi 15 ani pentru ca un bucătar să devină chef, să fie în stare să coordoneze o bucătărie profesională din care ies preparate deosebite. În tot acest timp, procesul de învăţare nu încetează, pentru că gastronomia este precum moda – se schimbă în fiecare an, apar noi trenduri, noi ingrediente şi noi tehnici de gătit – iar dacă vrei să fii un bucătar competitiv, trebuie să cunoşti cât mai mult din aceste noutăţi.

Pe de altă parte, un bucătar obişnuit munceşte minim 9 ore pe zi în bucătărie, dar de obicei programul este de 12 – 16 ore din 24, deci mai rămân 8 ore în care să ajungi de acasă la servici, de la servici acasă, să dormi, să petreci timp cu familia sau să ai o viaţă socială. Iar munca în bucătărie nu înseamnă doar ce se vede la televizor: să filetezi frumos o bucăţică de peşte sau să fierbi o mână de orez. Înseamnă să cureţi zeci de kilograme de cartofi, de ceapă sau morcovi, să speli zeci de kilograme de legume, să tranşezi şi să porţionezi kilograme de carne, să găteşti tăvi imense de garnituri de tot soiul, să cari de colo-colo zeci de kilograme în fiecare zi, 5-6 zile pe săptămână. Iar toate acestea trebuie făcute fără a strica marfa, fără a face clientul să aştepte o farfurie de mâncare, şi respectând regulile HACCP.

După o astfel de zi de muncă, un bucătar ar trebui să mai aloce 1-2 ore pentru a citi cărţi de bucate, bloguri şi reviste culinare, sau pentru a participa la tot felul de cursuri şi ateliere de specializare – deci i-ar trebui o zi de minim 35 de ore, nu de 24.

Pe de altă parte, un bucătar începător este plătit cu un salariu de 1000 – 1300 de lei într-un hotel de 4 stele din Bucureşti. Într-un restaurant care merge, salariul unui astfel de bucătar este de aproximativ 1500 de lei. Un bucătar cu experienţă probabil câştigă până în 2500 de lei pe lună. Sigur că există şi chefi care sunt plătiţi cu peste 5000 de lei pe lună, dar acelea sunt mai degrabă excepţiile care confirmă regula. La salariile de mai sus se adaugă tipsurile, dar şi aici sunt destule situaţii în care la bucătărie nu mai ajunge nimic din tips sau acei bani sunt atât de puţini încât nu prea contează.

Mai dureros, un bucătar nu prea are viaţă personală. El munceşte când ceilalţi se distrează, munceşte de Crăciun sau de Anul Nou şi nu are weekend-uri libere. Apucă să îşi vadă familia din an în paşte şi petrece infinit mai mult timp la muncă decât cu soţul sau soţia.

Aşa că revenim la întrebarea din titlu: de ce sunt plătiţi atât de prost nişte profesionişti (de multe ori super-specializaţi), care investesc foarte multă energie şi foarte mult timp în meseria lor? Care este logica angajatorilor atunci când decid salarii mici pentru bucătărie? În multe cazuri, un bucătar trebuie să îşi cumpere singur costumele de bucătar şi încălţămintea, şi ai nevoie de un rând de haine în fiecare zi şi de papuci speciali. Un cuţit de bucătar de calitate costă de la 200 de euro şi până la 1000 de euro, şi nu prea sunt patroni care să cheltuiască 200 de euro pe un cuţit. Aţi zice că asta e mai mult un moft, dar încercaţi să scrieţi la o tastatură căreia îi lipsesc 2-3 butoane, sau încercaţi să alergaţi la un maraton în adidaşi fără şireturi, şi veţi înţelege despre ce vorbim.

Cătălin Schaer

Related Post