Două săptămâni şi patru festivaluri culinare

Anul acesta este bogat în evenimente și festivaluri culinare, iar cele la care am participat deja ne arată că pasionații de gastronomie și cei care vor să încerce lucruri noi în domeniul culinar sunt dornici de astfel de experiențe. Burgeri, scoici sau baclavale – un lucru este cert: românii vor diversitate culinară, sunt curioși și, mai imortant, sunt dispuși să plătească pentru astfel de experiențe.

Primul astfel de eveniment la care am participat a fost Burger Fest 2016, iar statisticile lor oficiale sunt impresionante: 15 mii de participanți, 24 de mii de burgeri vânduți și 17 restaurante participante, totul pe decursul a 3 zile. Am fost acolo și ne-am bucurat că oamenii vor să încerce lucruri noi, chiar și la prețuri nu chiar mici. Burgeri cu dulceață de ceapă, vită Black Angus, măr și brânză cu mucegai, burgeri din cărnuri diferite – vită, porc, oaie, chiar şi peşte – toate combinațiile au avut succes chiar dacă majoritatea burgerilor costau cam 20 de lei bucata. Restaurantele care au participat la BurgerFest sunt Burger Van, Bistro de l’Arte (Brașov), Burger Bar, Burger House (Cluj), Circus Pub, Container, Furgoneta, Combo Diner din Grand Combo, Grivița Pub & Grill, Hard Rock Cafe, La Strada,  Bistro (Timișoara), Modelier, Norma lui Sissoko, Old Brick Pub, Oro Toro, Sky Bar și Urban Burger. Câștigătorii concursului burgerilor sunt Circus Pub (locul I), Hard Rock Cafe (locul II) și Bisto de l’Arte (locul III).

Desigur, nu ne așteptam ca toate evenimentele să fie la superlativ. Thai Festival, organizat pe 22 mai în cadrul Muzeului Satului din București a fost o dezamăgire. Nu poți să anunți un festival național și în realitate să găsești trei tarabe în curtea unei case și un loc super-aglomerat cu mâncare. Și ca să vedem ce va să zică globalizarea, la un festival național thailandez am găsit un magazin românesc ce vindea produse thailandeze fabricate în Ungaria, care avea taraba asaltată de turiști de pe toate meridianele lumii. Mai „global” de atât nu cred că se poate.

Cu mult mai mult succes s-a desfășurat Festivalul Turcesc în parcul IOR, vreme de 3 zile. Am fost în ultima zi a festivalului și, judecând după ordiile de vizitatori care asaltau tarabele cu specialități din bucătăria turcă, se pare că și turcii și românii au trecut cu brio peste dinții lui Sinan Pașa rătăciți la Neajlov și au făcut pace la un calup de halva delicioasă și niște chiftele din bulgur, îndulcite la urmă cu rahat turcesc și prăjituri din griș. Conform Fundației Tuna, coordonatorul acestui festival, în cele trei zile s-au perindat aproximativ 100 de mii de oameni. Printre restaurantele care și-au adus bunătățile la Festivalul Turcesc se numără Sultan Restaurant, Emre Baklava și Cofetăria Istanbul. Prețurile mici m-au făcut să gust din aproape tot ce mi-a ieșit în cale, și cu câteva zeci de lei am plecat ghiftuit și cu un rucsac plin de dulciuri. Pe lângă mâncare, m-a bucurat foarte mult să iau contact și cu o mică parte din cultura turcă, despre care mărturisesc cu rușine că nu știam foarte multe.

Și pentru că echipa RomanianChefs funcționează precum o brigadă de bucătari foarte eficientă, în timp ce la București săream de la curry thailandez la baclavale turcești, Olivia acoperea flancul estic la Constanța, direct în mijlocul tingirilor cu scoici.

Festivalul Scoicilor s-a desfăşurat în Piaţa Ovidiu, în perioada 21-23 mai şi a avut drept participanţi Nikos Greek Taverna, Le Premier, (cu Cesar Alonso Velasquez Baez şi cel mai mare ceaun din Piaţa Ovidiu) Restaurantul Cocoşu` Roşu din Bucureşti (cu Gabriel Toader şi Alexandru Rosz mari scoicari), Complexul şi restaurantul Steaua de Mare din Eforie Nord (cu Alex Negoiţă), Restaurant Beluga din Mamaia, (cu Filip Alexandru) Restaurantul Aqua by the sea, Restaurant Lino (cu Mayla Annalisa Bucci) şi Piccolo Mondo.

Cunoscuta “echipă roşie” a Chef-ului Cătălin Scărlătescu, participantă la emisiunea Chefi la Cuţite, s-a făcut remarcată la standurile restaurantelor şi a gătit alături de bucătarii deja cunoscuţi: Filip Alexandru, Cesar Alonso Velasques Baez,  Alex Negoiţă, Gabriel Toader.

Scoicile au fost gătite în fel şi chip: sotate cu vin alb sau roşu cu nelipsitul patrunjel şi usturoi, tocăniță de midii, supe, scoici pane, marinate sau tempura, paste, salate diferite cu rapane şi sosuri asiatice. Dacă te nimereai în zona Pieţei Ovidiu din Constanţa şi nu ştiai că se desfăşoară acest eveniment, mirosul de vin, de mare şi de usturoi te îndrumau către locul festivalului.

În ultima zi a festivalului a fost premiat cel mai bun scoicar iar trofeul a ajuns la Alex Negoiţă şi echipa de la Complexul Steaua de Mare din Eforie Nord.

Timp de trei zile, constănţeni şi mulţi turişti români şi străini s-au bucurat de mâncare bună la preţuri accesibile, porţia generoasă de scoici a fost între 10 şi 15 lei, reuşind să consume peste 14 tone de scoici. Nu au lipsit dulciurile şi produsele de patiserie, cafea, bere şi vin. Vreau să menţionez participarea cu un stand generos a Morii Vechi din Cumpăna, care coace pâine bună cu maia şi produse dulci făcute în casă.

Ca fost rezident al acestui oraş pot spune că am rămas plăcut impresionată de numărul mare de persoane, peste 80 de mii conform estimărilor organizatorilor, care au fost interesate de festival; un oraş pe care îl credeam înţepenit şi blazat s-a trezit într-o zi însorită de mai şi a venit să se bucure de preparate care ar fi trebuit să-i fie familiare şi pe care unii dintre constănţeni le gustau pentru prima oară.

Acum așteptăm cu interes Bucharest Gourmet Festival pe 3-5 iunie, unde probabil vom avea din nou parte de un regal culinar, judecând după lista participanților.

 

 

Olivia Crișan

Cătălin Schaer

Related Post