Armonia dintre mâncare şi vin

La Fondation pour la Formation Hôtelière a început un proiect interesant ce împleteşte gastronomia cu oenologia. Experţii acestei fundaţii testează diverse combinaţii de mâncăruri şi vinuri folosind subiecţi din cât mai multe ţări, în aşa fel încât să genereze un tabel de combinaţii “recomandate”. Am participat personal la un astfel de experiment în Bucureşti, în cadrul căruia am încercat combinaţii de 7 vinuri cu 7 tipuri de alimente. Vinurile încercate au fost Sauvignon Blanc, Chardonnay baricat în stejar, Traminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Shiraz şi Lacrima lui Ovidiu, iar ca tipuri de alimente am avut macrou afumat, castraveciori muraţi, telemea, chiftele cu sos dulce, chiftele cu sos iute, blue cheese şi ciocolată neagră. Nu ştiu cât de relevantă este recomandarea mea personală, dar încercaţi să nu combinaţi sos ce conţine ceapă cu vinuri. Din tot ce am gustat, chiftelele (ambele tipuri) erau cu sos făcut cu ceapă şi nu mergeau cu aproape nici unul dintre vinuri.

În schimb, organizatorii seminarului respectiv ne-au oferit un tabel de combinaţii pe care le-au experimentat în mai multe ţări şi pe mai mulţi “cobai gastronomo-oenologici”.

În interacţiunea cu vinurile, caracteristicile alimentelor care contează sunt dulceaţa, saţietatea, intensitatea aromelor, aciditatea, conţinutul de ulei, sarea, conţinutul ridicat de proteine, grăsimea, aroma de fum şi elementul picant. Spre exemplu, pentru mine personal, multe dintre vinurile degustate la acel seminar merg bine cu castraveţi muraţi – Sauvignon Blanc, Chardonnay baricat, Traminer, Cabernet Sauvignon sau Shiraz. În schimb, castraveţii nu merg combinaţi cu Lacrima lui Ovidiu (şi probabil cu nici un alt vin licoros sau dulce).

Cătălin Schaer

Related Post