Despre pâinea cu maia naturală

Acest text se doreşte o introducere în domeniul destul de complex şi fascinant al pâinii făcute cu maia naturală. Maiaua este cunoscută şi sub denumirea de drojdie sălbatică, sourdough starter (în engleză), levain (în franceză). Voi detalia acest subiect într-unul sau chiar mai multe articole viitoare şi pentru a realiza acest demers consider că sunt necesare câteva noţiuni introductive.

Mai întâi câteva cuvinte despre maia. Cu siguranţă termenul este familiar, l-aţi întâlnit la maiaua pentru cozonac, maiaua pentru gogoşile frantuzeşti, dar nu despre acea maia vorbim acum, chiar dacă rolul ambelor tipuri este identic, acela de agent de creştere al aluatului frământat cu făină. Pe scurt, maiaua este o cultură obţinută pe cale naturală din amestecul apei cu făină şi trecută printr-un proces de fermentare care durează aproximativ două săptămâni. În urma acestui proces, care presupune împrospătări ale amestecului la intervale regulate de timp, se obţine o cultură de drojdii naturale şi de bacterii care trăiesc într-o simbioză perfectă.

Drojdiile prezente în maia sunt diferite faţă de drojdia comercială, au origini şi proprietăţi diferite, astfel şi pâinea care foloseşte maiaua naturală drept agent de creştere este o pâine deosebită faţă de pâinea comercială cu drojdie. Diferă atât prin gust, calităţi nutritive dar şi prin timpii destul de mari necesari pentru obţinerea ei.

Gustul pâinii cu maia este gustul autentic al pâinii pe care, din păcate, în timpurile actuale îl regăsim din ce în ce mai rar la produsele aflate pe piaţă. Avantajele acestei pâini sunt multiple, pe lângă calităţile gustative deosebite este o pâine sănătoasă. Datorită dospirii lente şi îndelungate pâinea cu maia este digerată de organism mult mai bine, nutrienţii sunt absorbiţi aproape integral iar glutenul este digerat corespunzător, enzimele şi proteinele conţinute de el sunt dezintegrate parţial sau chiar integral. Folosind ingrediente naturale de calitate şi maia putem obţine o pâine gustoasă şi sănătoasă pe care o putem prepara uşor în casele noastre.

Olivia Crişan

Related Post