La “Pâine și Vin” se împart gusturi simple

 

Pâinea și vinul sunt două alimente de bază, cu tradiție în cultura gastronomică românească iar la Pâine și vin ideea este ca ele să-i aducă pe oameni împreună. Cum reușesc oamenii de acolo să facă acest lucru, ne-a povestit Vali Hristu. 

Singurul wine and bread bar din București, situat pe strada Actor Ion Brezoianu la nr. 4, și-a propus să-și ospăteze clienții cu cât mai multe produse autohtone, de la vinuri, brânzeturi, mezeluri până la pâine cu gust adevărat, plămădită din ingrediente de calitate.

Primul lucru care îți atrage atenția când le treci pragul este atmosfera primitoare și caldă redată prin câteva elemente simple, arhaice: lemn vechi, clopote din ceramică, cristelnițe, cuptorul pentru pizza.

Unul dintre motivele pentru care acest loc este unul deosebit pe piața de localuri, baruri sau bistrouri din București, pe lângă atmosfera caldă și plină de lumină, este mâncarea simplă: platouri cu brânzeturi și  mezeluri, unturi aromate însoțite de pâinea cu maia coaptă de ei, pizza și flatbread și câteva deserturi, toate împerecheate cu vinuri românești care se pot servi și la pahar. Iar dacă vrei să te bucuri de aceste preparate la tine acasă sau la un picnic, le poți lua la pachet.

Prețurile nu sperie pe nimeni, sunt prețuri corecte pentru calitatea produselor: prețul pâinii pornește de la 5 lei iar cel mai scump platou pentru două persoane este 68 de lei. Vali Hristu a rezumat politica lor referitoare la prețuri: ”Considerăm că prețurile noastre sunt corecte în raport cu calitatea pe care o oferim. Referitor la vinuri, mulți clienți ne-au spus că avem prețuri mici. Preferăm să practicăm adaosuri comerciale mici pentru că scopul nu este să ne îmbogățim de pe urma acestui loc ci să ne facem clienții cât mai mulțumiți și mai fericiți.”

Brutăria de la Pâine și vin coace pâine zilnic, atât pentru meniurile lor dar și pentru comercializare. Se laudă cu zece tipuri de pâini și o baghetă dulce. Au pâini simple, albe sau în combinații de mai multe tipuri de făină, cu semințe, specialități cu blue cheese și nuci, cu brânză Torockoi și cu roșii uscate. Au ales să facă pâine cu maia pentru că e mult mai bună și sănătoasă, e densă, are alveole frumoase iar gustul ei deosebit se potrivește perfect cu restul preparatelor din meniu. Cine vrea o pâine proaspătă după-amiază să rețină că aici o vor găsi, nu de alta, dar brutarul lor e unul mai norocos, coace pâinea undeva pe la două-trei trecute de prânz.

Despre alegerea ingredientelor care alcătuiesc meniul, Vali Hristu a povestit că toată căutarea furnizorilor a durat luni bune. A apelat la toate resursele de care a dispus ca om conectat la industrie și astfel a reușit să aducă la Pâine și vin produse de calitate făcute în țară. Aceste produse intră în componența platourilor de brânzeturi și mezeluri, printre care mult cerutul platou tradițional, unde se regăsesc toți producătorii locali cu care colaborează și cel internațional care conține o brânză burrata produsă la Rupea în Transilvania.

Meniul de pizza sau flatbreads este atrăgător mai ales prin faptul că nu s-au mulțumit cu un singur tip de aluat și au decis că vor cinci feluri: cel clasic italian, un blat de inspirație scandinavă făcut cu făină de secară și nelipsitul chimen, un aluat naan cu iaurt și negrilică, un blat cu mălai care te duce cu gândul la turtele mexicane și unul flamand, l-au numit ei, plămădit cu bere. Și dacă tot s-au străduit să facă atâtea tipuri de aluat au decis că, odată coaptă, pizza lor merită un ultim dichis, un finish din diferite topinguri: dulceață de ceapă, verdețuri, sosuri și uleiuri.

Speciale în meniu sunt două produse de care sunt mândri: un jamón de Mangalița și o brânză maturată Tête de Moine. “Ambele sunt foarte bune și la un preț mai ridicat pentru că avem și pierderi mai mari. Piciorul de porc are și os, și copita, și multă grăsime, iar brânza se usucă destul de repede și trebuie să renunțăm la ea de îndată ce au trecut cam 5 zile. În schimb intenționăm să lansăm un soi de oferte, precum cele care includ un pahar de vin și o pizza la un preț special.”

Despre vinuri am aflat că selecția a fost făcută riguros, fiind preferați producătorii autohtoni din toate zonele geografice ale țării, alese în așa fel încât să se potrivească cu preparatele culinare din meniu. Sunt și soiuri vechi, mai puțin cunoscute cum ar fi Șarbă, Plăvaie sau soiul Crâmpoșie.

Despre oamenii care fac ca totul să meargă bine la bucătărie, în sală sau la bar, Vali ne spune că, fără echipa pe care o are, nu ar fi fost posibil acest proiect. Le mulțumește astfel celor doi pizzari, brutarului, fetelor de la vase, de la bar, bucătarilor care fac platourile și deserturile și celor din sală.

Iar clienții lor sunt oameni deschiși și dornici de a petrece timp cu familia și prietenii pentru că întreg conceptul acestui loc este acela de a aduce oamenii împreună și de a împărți atât bucate cât și emoții. Este un “un public atent la ceea ce consumă, cu venituri medii, de fapt de la venituri medii în sus, care își dorește să petreacă timp într-un loc unde să se simtă în tihnă, foarte relaxați, să uite de griji și de probleme.”

Related Post