Lansarea brutăriei Don Cruton

Don Cruton este al doilea proiect de incluziune socială lansat de APTC (Asociaţia pentru Păstrarea Tradiţiilor Culinare, înfiinţată în luna iunie 2014), alături de Don Catering care şi-a făcut intrarea pe piaţă de produse de catering şi evenimente în luna octombrie a acestui an. Ambele proiecte: „Inclusiv – o şansă pentru grupurile vulnerabile” – firma de catering şi „Educaţie tehnologică pentru incluziune socială” – brutăria, sunt finanţate din fonduri europene prin programul POSDRU şi se adresează clienţilor din Bucureşti pe segmentul business, companiilor şi organizatorilor de evenimente.

 

Lansarea brutăriei Don Cruton a avut loc joi, 3 decembrie la Centrul Miele din Bucureşti.

Brutăria Don Cruton îşi va desfăşura activitatea în satul Valea Dragului din judeţul Giurgiu şi va funcţiona după principiul business-ului de tip social, angajaţii sunt localnici, persoane din mediul rural care sunt integraţi şi calificaţi pe piaţa muncii, materia primă folosită în brutărie este procurată de la fermele, solariile şi morile din regiune iar prin impozitele plătite contribuie la dezvoltarea economică a regiunii.

 

Vrem să producem pâine pentru comunitatea locală, inclusiv cornuri pentru copiii din sat, fără amelioratori, chifle pentru diverse restaurante, pâine specială: pâine cu maia şi cu morcovi, baghetă cu maia” – a declarat Claudia Racoviţean, preşedinta APTC.

 

Produsele de panificaţie şi patiserie oferite de Don Cruton satisfac cu succes cele mai pretenţioase gusturi. De la pâinea ţărănească coaptă pe vatră, la diverse sortimente de chifle până la pâini şi baghete dospite cu maia şi produse dulci sau sărate de patiserie. Am gustat căteva sortimente de pâine oferite de gazde şi vă recomand pâinea cu maia şi morcov cu un gust deosebit, dulceag şi aromat care poate fi consumată alături de alimente dulci sau sărate. La sugestia doamnei Racoviţeanu am descoperit un gust nou, cel al pâinii tărăneşti combinată cu ulei de măsline şi boia dulce pe care vă încurajez să-l încercaţi.

 

Chiar dacă pâinea este un aliment esenţial în alimentaţia noastră cel mai bine îi stă să însoţească o mâncare bună, gătită corect, care îşi păstrează calităţile nutritive şi bucură papilele gustative ale celui care o consumă iar Don Catering a făcut făţă cu succes acestei provocări. Chef Nico Lontras şi Chef Johnny Şuşală, creatorii meniului pentru Don Catering ne-au delectat cu câteva preparate care au făcut ca minute întregi să se instaleze liniştea şi zâmbetul pe feţele participanţilor. Meniul servit a fost gândit pentru anotimpul rece, a debutat cu o cremă fină şi aromată de dovleac, o salată de sfeclă şi un desert din perle de brânză cu mere fierte în vin şi pesmet dulce cu scorţişoară. Piesa de rezistenţă a degustării a fost leguma pe care o iubim cu toţii: porcul, mai exact burtă de porc şi ciolane de porc. Nico Lontras ne-a relevat şi secretul care a stat în spatele gustului minunat pe care îl aveau aceste preparate: au fost gătite la temperatură mică timp îndelungat.

 

Călătoria culinară la care s-au îmbarcat Don Catering şi Don Cruton este abia la început, are nevoie de vreme prielnică şi drumuri bune, de curaj şi perseverenţă. Noi le urăm succes şi să auzim numai lucruri bune despre călătoria lor pe tărâmul plin de provocări şi gust al gastronomiei româneşti.

 

Olivia Crişan

Related Post