MamaPan – pâine crescută cu suflet şi cu maia

La prima vedere plămăditul pâinii pare o activitate banală: amesteci făină cu apă, maia şi sare, frămânţi şi laşi ca timpul şi drojdiile naturale să crească aluatul şi să ia naştere gustul viitoarei pâini. Cuptorul şi coptul sunt la îndemâna oricui şi rezultatul va fi întotdeauna plin de recompense: o pâine caldă plină de miresme, cu o coajă aurie şi crocantă, care îţi hrăneşte atât sufletul cât şi trupul. Dar câţi dintre noi mai găsesc timpul şi resursele de energie necesare pentru a face pâine în casă?

Dacă în trecut plămăditul pâinii era parte din cotidian iar femeile din casă aveau datoria de a transmite mai departe tinerei generaţii această îndeletnicire, acum am pierdut acest obicei, timpul ne este împărţit între alte activitaţi iar uşurinţa cu care găsim pâinea produsă industrial ne-a determinat să uităm gustul adevărat al pâinii. Tehnicile moderne de panificaţie i-au modificat gustul originar, i-au schimbat textura şi culoarea şi i-au adăugat ingrediente străine reţetei tradiţionale. Dacă aţi citit eticheta unei pâini produse industrial aţi observat cu siguranţă o listă destul de lungă de ingrediente cu denumiri prea puţin accesibile şi aproape necunoscute, pe când reţeta de pâine este foarte simplă şi uşor de reţinut: apă, maia, făină şi sare.

MamaPan01Din maia naturală, apă, făină şi sare, brutăria artizanală MamaPan face pâine sănătoasă şi alte produse simple şi bune: cozonaci, plăcinte, sărăţele sau fursecuri cu nucă. Brutăresele de la MamaPan sunt femei, mame care îşi cresc singure copiii, mame care ştiu să facă pâine sănătoasă şi gustoasă.

MamaPan a ales să producă pâine cu maia pentru că a vrut să ofere un produs sănătos, gustos, făcut din ingrediente naturale. Maiaua dospeşte aluatul o perioadă lungă de timp ceea ce face ca produsul final să fie predigerat, fapt ce ajută organismul în asimilarea mai facilă a nutrienţilor. Acizii lactici şi bacteriile de drojdie sălbatică, care se regăsesc pe coaja bobului de grâu şi în maia, facilitează neutralizarea acidului fitic prezent în legume şi cereale, care împiedică asimilarea vitaminelor şi mineralelor atunci când este activ. Aceasta este explicaţia faptului că atunci când se mănâncă pâine dospită cu maia naturală senzaţia de saţietate apare mai repede şi nu este nevoie de un consum mare de pâine.

Pe lângă gustul foarte bun al pâinii, beneficiile pe care consumul ei le aduce organismului nu sunt de neglijat: nu crează intoleranţe la gluten pentru că fermentarea îndelungată descompune glutenul, este recomandată celor care prezintă alergii la drojdia comercială, este recomandată persoanelor care urmează diete de slăbire pentru că are un indice glicemic foarte mic (34).

Brutăresele de la MamaPan fac mai multe sortimente de pâine destinate a satisface toate gusturile:

-pâinea albă – pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu textura mai densă şi rece a pâinilor integrale – este combinată cu ceapă sau usturoi pentru un plus de gust;

-pâinea intermediară care conţine 50% făină integrală şi seminţe de floarea soarelui, -pâinea de secară cu un conţinut de 30% făină de secară şi un adaos de seminţe de chimen;

-pâinea integrală de grâu – este o pâine grea, densă şi foarte hrănitoare, cu un gust aparte, făcută exclusiv din făină integrală de grâu şi seminţe de susan bogate în calciu.

MamaPan02Pâinea este realizată artizanal, ceea ce înseamnă că se folosesc minimul de ustensile şi echipamente: un malaxor pentru frământarea aluatului şi cuptorul pentru copt. Restul procesului de producţie este realizat manual: împăturirea aluatului, acţiune esenţială în facerea pâinii, porţionarea, cântărirea, formarea pâinilor şi punerea lor în coşurile individuale pentru dospirea finală. Pentru că durata realizării unei pâini este cuprinsă între 18 şi 24 de ore iar majoritatea proceselor sunt facute manual, pâinea aceasta are o valoare considerabilă, este o pâine la care efortul şi grija sunt elemente esenţiale fără de care rezultatul nu ar fi un produs natural, sănătos şi nu în ultimul rând foarte gustos.

MamaPan este un proiect al CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, o organizaţie non-guvernamentală care timp de peste un deceniu promovează integrarea principiului egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi în politicile publice ca parte componentă a democraţiei şi societăţii deschise. Este o întreprindere socială născută din nevoia de a oferi un loc de muncă mamelor singure şi femeilor cu mai mult de doi copii dar şi din dorinţa de a crea un produs autentic, sănătos, un produs pe care mamele îl oferă cu încredere şi dragoste copiilor lor.

Brutăria MamaPan este un proiect finanțat din fonduri europene, având un buget de aproximativ 185.000 Euro. În prezent, la brutărie sunt angajate 8 femei care își cresc singure copiii sau care au 3 copii minori în întreținere. CPE își propune să continue dezvoltarea afacerii şi să crească numărul de angajate în viitorul apropiat.

Principala caracteristică a unei întreprinderi sociale este aceea că profitul nu se duce la investitor ci se întoarce în afacere, fie pentru creşterea salariilor angajaţilor, dezvoltarea business-ului sau pentru crearea altor activităţi care au o puternică componentă socială. O parte dintre produsele realizate în brutărie merge ca donaţii către familiile cu dificultăţi financiare.

Femeile angajate la brutărie beneficiază de un program de lucru flexibil, de şcolarizare gratuită pentru cele care vor să-şi obţină calificarea în meseria de brutar precum şi programe de consiliere individuală şi de grup.MamaPan03

Produsele MamaPan pot fi comandate online pe www.mamapan.ro, transportul fiind gratuit pentru o comandă minimă de 50 de lei sau pot fi cumpărate din magazinele partenere (Ki-Life, BăcăniaVeche, Legume de Țară, PrăvăliaMică, Moara cu pietre, Băcănia cu suflet Donia, Micii producători). Prețul unei pâini de 600 de grame este între 10 și 12 lei. De asemenea, brutăria MamaPan poate livra, pentru diferite tipuri de evenimente, produse de patiserie delicioase și foarte sănătoase; tot prin intermediul brutăriei puteți alege să donați pâine sau produse de patiserie unor familii, organizații sau centre care ar putea avea nevoie de ele.

De câte ori v-aţi întrebat: care este circuitul banilor pe care îi plătesc pentru pâinea pe care o consum zilnic? Cât din preţul pe care îl plătesc pentru o pâine ajunge în contul unei companii sau al unui investitor şi câtă parte ajută oameni, crează oportunităţi de dezvoltare şi contribuie la integrarea socială a unor categorii defavorizate? Cât ar trebui să valoreze o pâine adevărată, facută din grâu curat, fără aditivi, amelioratori şi potenţiatori de gust sau agenţi de afânare? Dacă nu aţi făcut lucrul acesta până acum, după de citiţi acest articol şi gustaţi pâinea şi produsele de la MamaPan, încercaţi să găsiţi un răspuns.

Olivia Crişan

Related Post