Pe scurt despre meniul de restaurant

Meniul este fără doar şi poate cartea de vizită a restaurantului oricât de banal sună această expresie, pentru că scopul lui este să vândă bine şi în acelaşi timp să atragă consumatorul. Un meniu trebuie să fie bine întocmit, atrăgător şi să reflecte realitatea din farfurie dar şi din nota de plată.

Criteriile care ar trebui să stea la baza întocmirii unui meniu trebuie să ţină cont de mai mulţi factori dintre care enumerăm:

Sezonalitatea este importantă pentru că este întotdeauna mai eficient şi mai uşor să vinzi un produs care are un cost de producţie mai mic şi acest lucru este posibil atunci când folosesti materie primă de sezon. Acest lucru implică schimbarea meniului restaurantului cel puţin de două, trei ori pe an.

Specificul restaurantului trebuie reflectat în meniu. Clientul cunoscător va şti să facă diferenţa şi va alege în consecinţă atunci când găseşte în lista meniu preparate care nu au nici o legatură cu specificul locaţiei.

Locaţia şi profilul clientului sunt la fel de importante atunci când este conceput meniul. Acest lucru înseamnă că trebuie acordată o atenţie sporită categoriei de clienţi pe care îi targhetează unitatea respectivă. O locaţie aflată în vecinatatea unor clădiri de birouri ar trebui să aibă un meniu care să servească nevoile consumatorului de tip business.

Mărimea şi aspectul meniului sunt foarte importante, pentru că în funcţie de aspectul şi lungimea lui, clientul poate comanda mai repede sau mai greu iar acest lucru contribuie la experienţa plăcută sau mai puţin plăcută a clientului în locaţia respectivă.

Ordinea preparatelor în meniu are scopul, în primul rând, de a crea o imagine unitară a listei şi în al doilea rând de a vinde anumite preparate considerate star sau reprezentative pentru locaţia respectivă. Organizarea clasică a meniului – antreuri, supe, feluri principale, desert – urmăreşte ordinea firească în care se consumă felurile de mâncare în timpul unei mese. Restaurantele ar trebui să urmeze această schemă, pentru că, oricât de avantgardist sau exclusivist ar fi conceptul restaurantului, nu putem servi desert înainte de fel principal sau antreu după supă.

Food pairing este un element nou care a început să fie prezent în meniuri. Este folosit mai des în meniurile prestabilite şi reprezintă recomandarea pe care o face restaurantul astfel încât băuturile să acopere pe cât posibil toate gusturile şi să pună în valoare preparatele.

Olivia Crișan

Related Post