Poveste scurtă despre avocado

Avocado este un copac ale cărui fructe în formă de pară prezintă un sâmbure dur de formă rotundă, un miez moale şi untos în jurul lui şi o coajă dură şi ridată. Fructul de avocado se consumă de cele mai multe ori în stare crudă, feliile de fruct fiind folosite la sandwich-uri, salate, servite pe toast. Datorită conţinutului bogat în grăsimi este preferat de vegetarieni în dieta lor. Este ingredientul principal al cunoscutului guacamole, se foloseşte la servirea sushi-ului iar în ţări din America de Sud, Africa şi Asia sunt preparate sucuri dulci şi shake-uri.

Copacul de avocado este o plantă subtropicală care are nevoie de o climă favorabilă pentru a produce fructe comestibile: un mediu cu climă caldă, umiditate şi lipsa vântului reprezintă condiţii pentru ca florile şi fructele sale să ajungă la maturitate.

În privinţa originii si domesticirii copacului de avocado există doua teorii; prima susţine că planta este originară din America de Sud dar a fost cultivata intensiv şi domesticită în Mexic iar cea de-a doua susţine exact contrariul: originea plantei ar fi Mexicul fiind domesticită în America de Sud. Oricare ar fi varianta reală, arheologii au descoperit dovezi datând din mileniul al VII-lea î.e.n. care atestă că fructul de avocado reprezenta o importantă sursă de hrană pentru populatţa aztecă.

Printre vechii azteci fructul de avocado era perceput ca simbol al dorinţei sexuale, traducerea cuvantului „ahuacatl” care desemna fructul înseamnă „testicul” şi se bucura de o reputaţie destul de scandaloasă. În timpul recoltării fructelor de avocado fetelor virgine nu le era îngăduit să iasă din case de frica efectului pe care avocado îl putea avea asupra celor care îl consumau. Se credea că cine consuma fructul nu putea să-şi înabuşească dorinţele sexuale.

Considerat un superaliment, fructul de avocado este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali, însă beneficiile pe care el le prezintă pentru sănătate izvorăsc din numeroase alte proprietăţi nutriţionale importante. Oamenii de ştiinţă au descoperit, în cadrul studiilor efectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, că ele au rol protector împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutăţii corporale şi îmbunătăţesc abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienţii importanţi din hrană.

Specialiştii recomandă celor care urmează o dietă săracă în proteine, să le înlocuiască prin consumul sporit de grăsimi sănătoase, regăsite din plin în avocado, ulei de cocos, măsline, ulei de măsline, unt sau nuci.

Un fruct de avocado conţine în jur de 22,5 g de grăsimi, dintre care două treimi sunt mononesaturate (benefice sănătăţii). O calitate importantă a fructelor de avocado este că acestea conţin foarte puţină fructoză (asociată cu predispoziţia spre îngrăşare) şi circa 20 de nutrienţi esenţiali, precum fibrele, potasiul (într-o cantitate dublă comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B şi acidul folic.

Olivia Crişan

Related Post