Putem găti cu ceai? Bineînţeles!

 

La întrebarea ”Care este cea mai populară băutură din lume?” Google îmi răspunde sec: cafeaua – lucru care nu mă ajută deloc să fac introducerea subiectului ales pentru acest articol. Dar poate reuşeşc cu o întrebare ajutătoare: cine a fost băut primul, ceaiul sau cafeaua? Legenda ni-l dezvăluie pe împăratul chinez Shennong, căruia mitologia îi atribuie rolul de prim fermier, el fiind cel care a studiat în profunzime folosirea plantelor medicinale acum mai bine de 5000 de ani. Povestea primei degustări de ceai îl prezintă pe împărat odihnindu-se la umbra unui copac cu un bol cu apă fierbinte din care vroia să bea. Câteva frunze ajung să cadă în bol, aromatizând şi colorând lichidul. Curios, împăratul gustă bătura şi rămâne plăcut surprins de gustul şi efectul ei energizant. Primele dovezi materiale ale utilizării acestei plante sunt recipientele cu ceai descoperite în mormintele aparţinând dinastiei Han în secolul al III-lea iar prima atestare documentară datează din aceeaşi perioadă şi aparţine unui funcţionar chinez.

 

Frunzele de ceai sunt produse de planta numită Camellia Sinensis, un arbust peren, verde tot timpul anului iar în funcţie de perioada de recoltare, a tipului de frunze adunat (muguri, primele frunze de lângă muguri sau frunze mature) şi a proceselor de uscare şi oxidare sunt obţinute cele mai cunoscute tipuri de ceai: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolog şi ceaiul negru.

Ceaiul se consumă în moduri diferite, în funcţie de tipul ceaiului, de tradiţie şi obiceiuri locale. Cum ceaiul este o băutură răspândită pe întreg globul şi cunoscută de toată lumea, am încercat să adun informaţii despre folosirea lui şi în alte moduri decât servit ca băutură. Aromele distincte ale frunzelor de ceai care se regăsesc pe o gamă destul de largă: de la gustul lemnos, la cel proaspăt de frunze verzi, la gustul aromat de fruct copt şi dulce la cel astringent şi parfumat, toate pot contribui la asezonarea unei mâncări sau preparat într-un mod la fel de spectaculos cum o face şi vinul. Iată câteva modalităţi de a folosi ceaiul preparat sau frunzele lui la gătit:

 

Smoothie – este o bătură pe care majoritatea o asociază cu o alimentaţie sănătoasă, asta pentru că ingredientele necesare preparării lui sunt fructe şi legume proaspete sau congelate, iaurt sau lapte, seminţe. În locul cuburilor de gheaţă se pot folosi cuburi îngheţate de ceai, ceaiul negru pentru smoothie-urile din fructe şi ceaiul verde pentru cele din legume.

 

Gustarea care însoţeşte servirea ceaiului conţine de cele mai multe ori biscuiţi aromaţi iar frunzele mărunţite de ceai sunt un excelent condiment pentru biscuiţii făcuţi în casă. Secretul este folosirea frunzelor de ceai negru, mărunţite bine în râşniţa pentru condimente pentru a putea fi încorporate cu uşurinţă în aluatul gustos plin de unt şi zahăr. O linguriţă sau două de frunze uscate de ceai sunt suficiente pentru a aromatiza compoziţia şi reprezintă o soluţie simplă pentru a da un plus de gust biscuiţilor.

 

Dacă Occidentul foloseşte frunzele de ceai cu precădere la prepararea dulciurilor, asiaticii şi în special chinezii se ajută de acest ingredient la gătirea felurilor principale, supe sau cărnuri. Supa chinezească de pui cu tăieţei este un bun exemplu în care rolul frunzelor de ceai este bine stabilit; pe lângă plusul de gust pe care îl aduce supei, ceaiul contribuie la îmbunătăţirea ei prin calităţile medicinale pe care le are, una dintre ele fiind aceea de a diminua grăsimea. Medicina tradiţională chineză pretinde că frunzele de ceai verde fierte odată cu supa de pui o transformă într-o mâncare mai puţin grasă, tonică, revigorantă.

 

Îngheţatele şi cremele sunt poate cele mai bune exemple în care frunzele de ceai aduc un plus de savoare preparatului. În laptele fierbinte se infuzează preţ de o oră sau două câteva frunze de ceai apoi se strecoară şi se foloseşte în reţetă. Din aroma astringentă de nucă în combinație cu zahărul şi grăsimile din cremă rezultă un preparat mult mai cremos şi cu un gust aparte.

 

O altă metodă de a folosi frunzele de ceai la gătirea mâncării este la afumarea cărnii. Raţa afumată cu frunze de ceai este o specialitate a provinciei chineze Sichuan – una dintre regiunile importante ale Chinei în cultivarea ceaiului. Carcasa de raţă se afumă încet şi timp îndelungat cu fum obținut de la frunzele uscate de ceai. Aroma cărnii afumată cu ceai este mult mai delicată, mai dulce şi nu atât de intensă ca în cazul afumării cu lemn, dar suficient de puternică pentru a oferi cărnii un gust deosebit.

 

Frunzele de ceai şi ceaiul preparat pot fi folosite drept condiment pentru aromatizarea tofului, la preparate stir-fry, la condimentarea preparatelor din legume – aduc un plus de aromă spanacului şi verzei kale, în aromarea pesmetului folosit la paneuri sau cruste, în marinade, sosuri şi dressinguri.

Olivia Crişan

 

Related Post