Reguli de bună-purtare în bucătărie

 

Munca în bucătărie, la fel ca în multe alte domenii, înseamnă de cele mai multe ori echipă. Nu ai cum să faci singur toată treaba de fiecare dată, și atunci ai nevoie de colegi. Problema este că am observat destui bucătari care nu au o idee foarte clară despre ce înseamnă munca în echipă. Unii cred că bucătarii care trudesc alături de ei sunt acolo să le servească de ajutor de bucătari, să le curețe legume sau să le toace diverse ingrediente. Alții cred că de fapt colegii lor nu contează, că treaba lor este cea mai importantă și că toată bucătăria este a lor. Așadar, niște „reguli de bună-purtare” în bucătărie nu ar strica, chiar dacă la prima vedere un asemenea set ține mai mult de educație și de bun-simț, și mai puțin de rigorile unei bucătării profesioniste.

O regulă importantă pe care un bucătar ar trebui să o țină minte este că el nu este singur în bucătărie. Acest lucru înseamnă să știe să lucreze curat, fără să-și împrăștie sculele, ingredientele și resturile pe toată masa de lucru. De cele mai multe ori, bucătarii împart aceeași masă de lucru, mai ales în bucătăriile mici, prin urmare este foarte important să faci curat după tine, pentru că alt bucătar va veni să lucreze în acel loc. La fel și cu ustensilele, de la tocător și până la blender – curăță-le după ce ai terminat treaba cu ele, pentru că nimeni nu este obligat să facă curățenie după tine. Acesta este și un semn de respect pentru colegi, și dacă tu nu-i respecți pe ei, nici ei nu te vor respecta pe tine.

Nu-ți bate joc de sculele din bucătărie sau de cele ale colegilor. Doar pentru că patronul ți-a pus la dispoziție un cuțit în bucătărie, pe care nu ai dat tu bani, nu înseamnă că poți desface conserve cu el sau că îl poți strica liniștit folosindu-l ca satâr. Și tu și, mai important – colegii, veți avea nevoie de acel cuțit și altă dată.

Nu-ți bate joc de marfă. Dacă furnizorul ți-a adus un cotlet de 3-4 kilograme, pune mâna și porționează-l înainte să îl congelezi. Colegii de pe tura cealaltă îți vor mulțumi, pentru că nu vor fi nevoiți să decongeleze 4 kilograme de carne pentru că ei au nevoie de 400 de grame.

Dacă s-a terminat un fel de mâncare în ziua în care ieși tu din tură, fă alta, pentru că și colegii tăi de pe tura cealaltă au nevoie. Și nu, nu trebuie să aștepți să facă ei primii gestul ăsta. Și nici nu te va face „prostul” nimănui.

Ascultă-ți chef-ul și fă ce spune el, chiar dacă ai impresia că greșește sau că nu are dreptate. El răspunde de tot ce se întâmplă în bucătărie.

În bucătărie nu există muncă „sub demnitatea ta”. Nu e nici o rușine să cureți cartofi chiar dacă tu ai 10 ani de experiență. Dacă ești un bucătar foarte experimentat iar șeful tău te pune doar să cureți cartofi, este problema lui de manager nepriceput și poate e cazul să te orientezi către altă bucătărie.

Nu-ți desconsidera colegii doar pentru că au mai puțină experiență decât tine. Faptul că un alt bucătar are mai puțini ani de bucătărie în spate nu-l face automat ajutorul tău de bucătar, nu este obligat să-ți curețe legume sau să-ți facă en place-ul. Mai mult, ajută-l dacă are nevoie de ajutor în loc să râzi de el. Întotdeauna va exista și un bucătar care este mai bun decât tine.

Dacă un coleg este mai experimentat, mai priceput sau mai talentat decât tine, învață de la el în loc să te apuci să-l „sapi”. Plecarea lui din echipă nu te va face pe tine un bucătar mai bun.

Fii integru. Ce se întâmplă în bucătărie rămâne în bucătărie. Dacă te duci tot timpul la manager sau la patron cu pâra nu te va ajuta să avansezi în carieră. Mai mult, te va transforma într-o persoană detestată iar colegii se vor feri de tine. Lumea bucătarilor este mică și vei avea surpriza să ți se ducă buhul de pârâcios și în alte restaurante. Am văzut acest lucru în realitate, și nu vrei să încerci să te integrezi într-o echipă nouă atunci când toată lumea se ferește de tine. În plus, s-ar putea ca și patronul să te privească suspicios, pentru că dacă ești dispus să-ți pârăști colegii apropiați, cu siguranță nu vei fi foarte loial lui sau afacerii lui.

 

Cătălin Schaer