Tasting menu – texturi, arome și culori

Am primit cu deosebită plăcere invitaţia de a participa la lansarea noului meniu semnat de chef Nico Lontras şi chef Johnny Şuşală pentru Octopus Contemporary Mediterranean Restaurant. Trebuie menționat de la bun început că meniul conceput de cei doi chefi se adresează consumatorilor deschişi unei experiențe culinare deosebite și mai puțin pentru prânzul din pauza de masă de la birou.

Restaurantul Octopus inspiră de la început eleganță – tonuri deschise, curate și multă lumină. Amplasat într-o zonă cu istorie a Bucureștiului, pe strada I.L. Caragiale, chiar în casa în care a locuit dramaturgul, restaurantul stârnește și un soi de nostalgie pentru vremurile când mersul la restaurant era o experiență deosebită, nu doar pentru a-ți astâmpăra foamea. În plus, muzica live de calitate completează ambianța.
Trecând la meniu, amuse bouche-ul din cremă rece de iaurt cu trufe, gust acrişor şi metalic alături de spuma fină, dulceagă şi caldă din conopida cu crocantul de chorizo a reprezentat începutul unei cine care se anunţa spectaculoasă.

Antreul a fost alcătuit dintr-o selecţie de peşte afumat: somon, pește spadă, ton, gravadlax,  wasabi, ou de prepeliță și sfeclă. Combinate cu sosul de lămâie, salata de pătrunjel şi capere, aceste texturi de peşte afumat şi marinat sunt puse foarte bine în valoare şi completate de prospeţimea aromei de lămâie sau iuţeala din wasabi.

După o scurtă pauză în care ne-am delectat cu muzică live, am fost serviţi cu un platou de foie gras, mango şi piure de mango, reducţie de miso, muguri de ghimbir murați, panko aromatizat cu scorțișoară și radicchio. Combinația de foie gras onctuos și mango acrișor peste care se suprapune aroma de scorțișoară este cu adevărat surprinzătoare și plăcută. Nu știm cât timp au petrecut chef Nico Lontras şi chef Johnny Şuşală până să se hotărască la această combinație de arome și texturi, dar sigur au realizat ceva deosebit.

 

Octopus1

 

Urmatorul pas în meniu a fost un macrou cu piure de ardei copt, pământ de măsline și baby carrots. Ați zice că la așa meniu mergea un pește mai pretențios sau mai deosebit, însă felul în care a fost gătit macroul îl pune deasupra multor soiuri de pește mai scumpe și mai rare. Din pacate, chefii nu s-au lăsat trași de limbă să ne dezvăluie metoda de preparare, așa că nu vă rămâne decât să mergeți la Octopus Contemporary Mediterranean Restaurant și să-l gustați. Merită!

 

Octopus2

 

Felul principal din meniu a fost un cotlet de miel cu piure de mazăre, pământ de cartof violet și sos brun, toate gătite perfect pentru a putea simţi aromele din carnea fragedă, îmbinate minunat cu sosul brun. În plus, garnitura de baby sfeclă și pământul de cartofi, dincolo de combinaţia culorilor, „păcălește” puțin clientul prin inversarea texturilor – te aștepți ca sfecla să fie moale iar pământul crocant, dar în realitate este tocmai invers.

 

Octopus3

 

La final, cea mai surprinzătoare piesă a meniului a fost desertul. Cei doi chefi au realizat ceva minunat când și-au inspirat desertul din fructele noastre de pădure – mure, coacăze, afine – într-un amestec nebun de ciocolată, sorbet de zmeură, crocant de cacao, macarons de ciocolată, bomboane cu trufe și migdale, foiță de aur și cremă de fistic. Desertul l-au denumit  Viscri – Gustul pădurii şi clar este desertul-vedetă al restaurantului. Și merită toată atenția și toți banii.

 

Ca bucătari, am avut ocazia să gustăm de multe ori preparate deosebite, fine și în combinații inedite, însă ce aduce în plus ca experienţă meniul celor doi chefi este faptul că mai importantă decât ingredientele gătite perfect este combinația, amestecul de arome, texturi și culori, și în acest meniu veți avea parte din plin de astfel de ”jocuri„ gastronomice. Un adevărat meniu gourmet dedicat clientului iubitor de experienţe culinare deosebite care aduce în piaţa gastronomică românescă atât influenţe de fine dining şi infuzii mediteraneene cât şi ocazia de a pune în valoare fructele de mare şi peştele proaspăt.

 

 

Related Post