Topinambur – Mărul pământului

Topinamburul este o plantă perenă care are tulpină ierboasă ce poate atinge o înălțime de 3 m, partea vegetativă a plantei uscându-se toamna. Primăvara răsare din nou din tuberculii subterani. Planta are frunze alungite păroase, flori galbene ce ating diametrul de 8 – 10 cm. Timpul de înflorire depinde de clima regiunii, în Europa centrală înflorind în luna august.

Rădăcina plantei este un rizom. Pe ramificațiile rădăcinii se formează tuberculii de mărimea cartofilor, care erau folosiți în alimentație sau mai ales pentru furajarea animalelor.

Topinamburul (Helianthus tuberosus), numit și „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „gulii”, „cartoful săracilor” (din maghiară) este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus.

Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian “Topinambas”. Tuberculii de topinambur nu au forma ovoida a cartofului, ci au un contur neregulat, semanand cu ghimbirul. Au coaja rosie, tare.

Tuberculii de topinambur au un gust dulceag, deoarece conțin inuline, un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ei pot fi folosiți în salate, fierți în apă sărată, fripți ca și cartofii pai, sau ca suc obținut din tuberculi. A început să fie utilizat tot mai mult ca hrană pentru bolnavii de diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu o glicemie crescută. Mai poate fi utilizat și la obținerea unor băuturi alcoolice.

Cum consumăm aceast tubercul ? Poate fi gătit în multe feluri la fel ca păstârnacul sau cartoful. Este foarte gustos fiert, prăjit, călit sau piure. Este bun de folosit în supe creme, în măncăruri gătite cu legume, chiftele, în stare crudă în salate, în sos vinaigrette, chipsuri sau amestecat cu lămâie, mere, portocale şi miere de albine.

Cătălin Schaer